Dubbelbloed
“Mijn mama heeft 19 jaar op mij gewacht. Toen we elkaar zagen, was er instant herkenning”
zo 21 jul. - 9:24

In haar psychotherapiepraktijk PIP-KA2J focust ze zich onder andere op adoptienazorg, zowel voor kinderen als voor adoptieouders. In Dubbelbloed vertelt ze hoe haar adoptie haar leven heeft getekend en hoe ze uiteindelijk ook haar Rwandese familie opnieuw leerde kennen.
Miranda was 23 jaar, toen ze voor het eerst terugkeerde naar haar geboorteland Rwanda, om er haar familie te gaan zoeken, samen met een groep andere geadopteerden. “Op 14 dagen tijd moesten we familie zoeken van die tien geadopteerden”, vertelt ze. Alles verliep dus heel snel. “We hebben tijdens die reis wel voor iedereen familie teruggevonden.” Ook Miranda ontmoette dus haar familie.
Ik heb mijn familie toen maximum één dag gezien, daarna moesten we verder zoeken voor de anderen.
INSTANT HERKENNING
Miranda was naar Rwanda gereisd met de vzw Zonder Grenzen, die oorspronkelijk ook de verantwoordelijke vzw was geweest voor haar adoptie. De mensen in Rwanda, de families van de geadopteerden, wisten dat de organisatie terugkwam met een aantal geadopteerden, en stonden de groep dus op te wachten. “Iedereen kwam samen op één centraal punt: er stonden heel veel mama’s en papa’s te wachten, in de hoop dat hun kind erbij was.”
Miranda vertelt hoe ze rondkeek, op zoek naar verwanten. “Op een gegeven moment kruiste ik een blik, en was er instant herkenning dat dat mijn mama was. En omgekeerd gebeurde dat ook.”
Het was fijn om naar mekaar te kunnen kijken en met één blik te weten ‘wij zijn familie van mekaar’.
Anderzijds, vertelt Miranda, was dat voor haar ook een heel pijnlijk moment. “Ik was daar dus, 19 jaar na mijn adoptie. Dat wil dus zeggen dat alle reizen die de vzw de voorbije jaren had georganiseerd, mijn mama er waarschijnlijk ook had gestaan.”
Haar mama wist immers niet dat ze die dag zou komen, dus was misschien wel bij élke reis van geadopteerden gaan kijken, en had er elk jaar tevergeefs gestaan.
“Hoeveel keer heeft die hier al gestaan, op dit plein, samen met alle andere ouders, hopend op nieuws?” Dat vond Miranda heel pijnlijk om te beseffen. “Deze keer was ik erbij, al die vorige keren niet.”
Meer over Miranda
Miranda is klinisch psychologe van opleiding en oprichtster van de psychotherapie-praktijk PIP-KA²J. PIP-KA²J staat voor Praktijk Integratieve Psychotherapie – Kinderen, Adolescenten & Jongvolwassenen. De praktijk heeft ook een aanbod in Adoptie(na)zorg, specifiek gericht naar geadopteerden. Meer info op deze website: https://www.rwandaenzoveelmeer.com/kopie-van-steunpunt-adoptie
