Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Dubbelbloed

“Mijn moeder zegt veel dat ik te veel Belg geworden ben”

zo 1 jul. - 7:55

Gabriel Rios groeide op in de VS en Puerto Rico, en kwam als student aan in België om in Gent schilderkunst te studeren. "Ik ben hier langer dan in Puerto Rico maar voel me niet volledig Belg. Tegelijk kan ik ook niet terug naar Puerto Rico, ik zit ergens tussenin", vertelt hij in Dubbelbloed.
Gabriel Rios in Dubbelbloed

Op zondag 1 juli start het tweede seizoen van Dubbelbloed! Layla El-Dekmak ontvangt elke week een ‘dubbelbloed’: Belgen die door hun familiegeschiedenis muzikaal beïnvloed zijn door twee of meerdere culturen. De gast vertelt over muziek die bepalend is geweest in zijn of haar leven. Kortom: een ontdekkingsreis doorheen de muzikale en culturele invloeden van de gast. Want wat betekent dat, ‘dubbel’ zijn?

De eerste gast deze zomer is Gabriel Rios. Van jongs af aan wist hij al dat hij het wilde maken in de muziekwereld. Hoewel het niet altijd makkelijk verlopen is, kan je wel zeggen dat hij die droom heeft waargemaakt. Gabriel heeft altijd al verschillende invloeden gehad, en wil zich dan ook niet laten vastpinnen op één ding.

“Ik luisterde naar punkrock als tiener”, verklapt Rios in Dubbelbloed. “Dat was niet hip, net daarom heb ik het gedaan. Die punkrockers hadden ook geen muziek gestudeerd, ze behielpen zich met de enkele akkoorden die ze kenden. Dat gaf me precies toestemming om zelf ook dingen te doen.”

Geheim plan

“Via een Belgische vriendin die ik in Puerto Rico leerde kennen, hoorde ik van Belgische bands zoals dEUS en Moondog Jr. Ik vond die muziek helemaal anders, ik vond die niet commercieel.”

In Puerto Rico is het veel moeilijker om muziek op de radio te brengen dan in België

“In Puerto Rico is het veel moeilijker om muziek op de radio te brengen dan in België, net omdat die zo commercieel is. Dankzij die vriendin viel alles op zijn plaats. Ik dacht, ik ga naar België.”

“Ik ga kunst studeren in België, zei ik tegen mezelf. Die zin was belangrijk. Soms heb je een goede zin nodig to get your shit together.”

“Eens ik in België was, had ik een geheim plan: ik zou onmiddellijk een groep beginnen en onmiddellijk op de radio komen. Het heeft eigenlijk langer geduurd dan ik had gedacht. Ik was altijd heel ambitieus, maar had geduld.”

Tussenin

“Ik voel vooral een connectie met dit land als ik speel. Als ik lang weggeweest ben en nog geen nieuwe plaat heb, maar de mensen komen nog steeds naar mijn shows. Dan voel ik die band.”

“Verder ben ik alleen thuis. Ik voel me niet altijd Belg.”

"Ik ben hier langer dan in Puerto Rico maar voel me niet volledig Belg. Ik kan hier niet altijd zeggen wat ik wil, ik vind de woorden niet. It’s in your brain, it’s in your soul. Tegelijk kan ik ook niet terug naar Puerto Rico, ik zit ergens tussenin."

Ik blijf bewegen, maar ga niet op zoek naar 'de oplossing'

“Ik denk dat dat te maken heeft met ergens anders opgroeien. Dat zit in je lichaam, dat is moeilijk te veranderen. Ik denk niet dat ik dat ergens anders zou vinden. Ik zoek het ook niet zoveel.”

“Ik ga wel vaak op reis, ik blijf bewegen, vooral als ik geen nieuwe muziek aan het maken ben. Maar ik reis niet met het idee dat ik de oplossing ga vinden.”

In slaap gevallen

"Ik herken de Belg soms in mezelf. Als Belgen niets te zeggen hebben, praten ze niet altijd. Ik voel me aangetrokken tot die rust, tot de pauzes. I fit here. Hier is veel meer ruimte en stilte tussen mensen. In Puerto Rico stoppen we bijna nooit met praten.”

"Mijn moeder zegt veel dat ik te veel Belg geworden ben. Als ik te stil ben, mijn gevoelens niet toon, wat aan het staren ben.”

Ik heb het nu moeilijker met mijn identiteit dan toen ik in België aankwam

“Maar als ik terug ga naar Puerto Rico, voel ik mij een andere persoon. Ik heb lang niet geweten dat dat stukje Puerto Rico in mij nog alive and well was. Toen ik terugging voor een langere periode, merkte ik dat wel. Het is alsof er een stuk van mezelf in slaap gevallen is.”

“Ik heb het nadien erg moeilijk gehad om terug te komen. Eigenlijk zit ik nu nog in die periode. Qua identiteit is het nu moeilijker dan in het begin toen ik naar België kwam.”

Orkaan

“Na de orkaan van vorig jaar is heel mijn familie verhuisd naar Florida. Mijn vader is ziek, die kon daar niet blijven.”

“Nu heb ik geen huis meer in Puerto Rico, geen onmiddellijke familie meer, alsof het gedaan is. Als ik nu terugkeer, moet ik in een hotel blijven of logeren bij vrienden, een heel vreemd gevoel.

“Eigenlijk wou ik teruggaan, voor de orkaan kwam. Nu wordt dat moeilijker en moeilijker.”

Alsof het gedaan is

“Er zijn veel mensen die alles kwijt zijn, geen huizen hebben, geen elektriciteit. En het kan nog erger. Het nieuwe orkaanseizoen staat voor de deur. Het is hard voor de mensen daar.”

“Na die ramp moest ik er betekenis aan proberen te geven. Ik wou iets doen voor Puerto Rico. Ik had al een try-out geboekt en heb daarmee geld ingezameld. Dat heeft me veel geholpen om die gevoelens een plaats te geven.”

Herbeluister Dubbelbloed hier.

De kleine Gabriel Rios

De kleine Gabriel Rios

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet