Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

“Mindervalidentoiletten? Dat zijn niet meer dan wc’s in een grote kamer”

di 12 dec. - 11:19

William Boeva is een comedian, en toevallig ook een dwerg. In zijn nieuwe show speelt hij open kaart over zijn beperking.
William Boeva

“Mijn eerste show, Megalomaan, zat vol met dwergenmoppen”, vertelt William Boeva. “Ook in tv-shows kreeg ik constant dat soort moppen over me heen. Op zich heb ik daar geen probleem mee. Maar daardoor was de perceptie ontstaan dat ik niet meer was dan een grappige dwerg.”

“Met mijn nieuwe show wil ik daar verandering in brengen, daarom heet die ook Reset. Mensen leren daarin de mens William Boeva kennen, niet de dwerg William Boeva. Ik hou een telraam bij tijdens de voorstelling, waarmee ik tien grappen over mijn aandoening optel. Daarna is het gedaan.

Poep

Ik vertel mensen ook verhalen die duidelijk maken dat dwerg zijn natuurlijk vooral een beperking is. Ik kan bijvoorbeeld mijn eigen poep niet afkuisen. Niet naar het toilet kunnen gaan als ik onderweg ben, heeft een zware invloed op mijn levenskwaliteit. Ook die zogenaamde mindervalidentoiletten maken het niet gemakkelijker. Uiteindelijk zijn dat niet meer dan wc’s in een grote kamer met een stang bij het toilet.”

Ik kan bijvoorbeeld mijn eigen poep niet afkuisen

“In Reset maak ik ook moppen over andere onderwerpen, zoals integratie. En dan merk ik toch dat mensen gemakkelijker iets als kwetsend ervaren als de moppen hen wél persoonlijk aangaan, in plaats van alleen maar mij. Het is leuk als iemand een taart in iemands gezicht gooit, behalve als het je eigen gezicht is.”

“Begrijp me niet verkeerd. Ik zal dwergenmoppen altijd aanvaarden hoor. Het is juist zelfs dankzij die moppen dat ik echt heb leren omgaan met wie ik ben. Het is de taak van comedians om te relativeren. Maar ik kan ook andere dingen!”

Lees

Luister

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet