Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Minister Beke wil sneller kunnen ingrijpen na klachten over crèches: "Er kan geen plaats zijn voor cowboys"

vr 18 feb. - 18:06

Vlaams Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil dat er sneller kan worden ingegrepen als er door de zorginspectie gebreken worden vastgesteld bij kinderdagverblijven. Dat zegt hij een reactie op de dood van een meisje van 6 maanden, na een incident in een Gentse crèche. “Het is duidelijk dat een aantal zaken anders aangepakt moeten worden”, reageert de minister in 'De wereld vandaag'.
politie

Beluister het gesprek met Wouter Beke via Radio 1 Select. 

"Een kind verliezen is altijd een groot drama, en in deze omstandigheden is het nog een veel groter drama”, zo reageert minister van Welzijn Beke op de dood van een meisje van 6 maanden oud na een incident in een crèche in Mariakerke, een deelgemeente van Gent.

Het kind raakte levensgevaarlijk gewond in kinderopvang 't Sloeberhuisje en is vandaag aan haar verwondingen overleden. De voorbije jaren blijken er bij Kind en Gezin all verschillende klachten te zijn binnengekomen over de crèche. “Ik heb de historiek van het dossier opgevraagd, er loopt een gerechtelijk onderzoek en ondertussen is de opvang gesloten”, reageert minister Beke. “We gaan nu kijken wat het onderzoek oplevert.”

Verdere stappen in handhaving

Daarnaast is het voor de minister nu duidelijk geworden dat een aantal zaken anders aangepakt moeten worden. Hij zegt dat hij hiervoor begin vorig jaar al de eerste stap heeft gezet door een expertenteam samen te stellen dat moet kijken naar “een meer kwalitatieve aanpak in de handhaving”, want, zo zegt de minister: “Ik ervan overtuigd ben dat we verdere stappen moeten zetten in de inspecties, maar ook in de handhaving nadien.”

Nu bestaat er bijvoorbeeld geen regel waardoor een kinderopvanginitiatief geschorst kan worden als er binnen een bepaalde termijn verschillende ernstige gebreken vastgesteld worden. Wel worden de klachten verder opgevolgd door Kind en Gezin en dat er gevraagd kan worden om initiatieven te nemen om de werking te verbeteren.

We moeten kijken of we paal en perk kunnen stellen na een bepaalde periode

“Het probleem is dat het vaak woord en wederwoord is,” zegt minister Beke hierover, “en dat men bij het remediëren van de problemen soms hervalt in oude kwalijke gewoonten. Daarom moeten we kijken of we paal en perk kunnen stellen na een bepaalde periode.” De minister wil daarbij “ook andere elementen in het debat te brengen” die tot sancties kunnen leiden.
“Ik denk daarbij aan het oprichten van een ethisch comité waarbij een aantal zaken wordt samengenomen: niet alleen de vaststellingen of klachten, maar waar ook de bredere context van een kinderopvanginitiatief tegen het licht wordt gehouden.”

Want, zo besluit Beke: “Er kan geen plaats zijn voor cowboys, die systematisch zaken doen die niet door de beugel kunnen, daarna schijnbaar remediëren, maar na een aantal maanden in oude, kwalijke gewoonten vervallen en waar geen eind aan kan komen. Dat moet wat mij betreft stoppen en daar heb ik het agentschap (Zorg en Gezondheid) gevraagd de nodige initiatieven en dat zijn we nu samen aan het bekijken.”

Beluister het gesprek met Wouter Beke via Radio 1 Select.

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet