Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Minister Somers wil logistieke medewerkers en flexi-jobs in kinderopvang

zo 17 sep. - 10:00

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en viceminister-president Bart Somers (Open VLD) wil logistieke medewerkers en flexi-job'ers inzetten in de kinderopvang. "Op die manier kunnen we zoveel mogelijk mensen mobiliseren en de werklast verminderen", zegt hij in 'De Ochtend'.
Kinderopvang
© Phil Hearing (Unsplash)

Het politieke jaar komt weer op gang, en zo ook de grote dossiers waarvoor de regeringen oplossingen moeten zoeken. De problemen in de kinderopvang bijvoorbeeld: personeelstekort, te weinig plaatsen en financiële middelen, een te hoge kindratio (het aantal kinderen per begeleider), wantoestanden. Het is een thema dat al voor de zomer hoog op de agenda van de Vlaamse regering stond, en ook nu gaan de gesprekken verder.

Dit weekend maakte Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) een plan voor de kinderopvang bekend. Binnen de drie jaar wil ze naar een ratio van 1 begeleider voor 5 baby's, en 1 begeleider voor 8 oudere kinderen. Dit zou volgens de minister 330 miljoen euro extra per jaar kosten. Daarnaast wil Crevits extra plaatsen creëren door meer onthaalouders een werknemersstatuut te geven.

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi zette in 'De Zevende Dag' op Eén de discussie op scherp. Als er geen extra geld wordt vrijgemaakt voor de kinderopvang, komt er volgende week maandag geen Septemberverklaring. "Niemand heeft de ambitie om de Septemberverklaring een paar dagen uit te stellen, maar als er niet geïnvesteerd wordt in de kinderopvang, kan je ook niet verder."

Logistieke medewerkers en flexi-jobs

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) reageerde gisteren in 'De Zevende Dag' al dat er meer mensen en middelen voor de kinderopvang moeten komen. En die inspanning moest "substantieel" zijn. In 'De Ochtend' lichtte Somers zijn voorstellen in detail toe.

Lees verder onder de foto

Bart Somers: "Het is niet de bedoeling om alleen mensen in die statuten in te zetten, maar in tijden van nood kan het wel een boost geven aan de sector."
© VRT

Bart Somers: "Het is niet de bedoeling om alleen mensen in die statuten in te zetten, maar in tijden van nood kan het wel een boost geven aan de sector."

Somers denkt onder meer aan het subsidiëren van logistieke medewerkers en flexi-jobs om het personeelstekort op te vangen. "Logistieke medewerkers zijn mensen die bijvoorbeeld koken, boodschappen doen, schoonmaken, administratie doen... Zo kunnen de kinderverzorgers zich meer focussen op hun kerntaak. In sommige kinderopvanglocaties gebeurt dat al, maar het wordt niet gesubsidieerd."

"Het zijn mensen die dikwijls kortgeschoold zijn. Door daar te werken, worden ze via de werkvloer misschien gestimuleerd om zelf door te groeien naar de job van kinderverzorger en bouwen ze daar ook de nodige vaardigheden voor op."

Het is niet de bedoeling om alleen logistieke medewerkers en flexi-job'ers in te zetten, in tijden van nood kan het wel de werklast verminderen.

— Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers

In het systeem van flexi-jobs kunnen werknemers en gepensioneerden bijklussen zonder dat ze sociale bijdragen of belastingen moeten betalen. In de horeca, de kleinhandel en de uitzendsector werken steeds meer flexi-job'ers. Somers wil het systeem ook inzetten in de kinderopvang.

"Mensen die bijvoorbeeld met pensioen zijn, maar zich nog een of twee dagen per week willen inzetten. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk mensen mobiliseren in de kinderopvang." Flexi-jobs zijn een federale bevoegdheid, "maar op federaal niveau zal Open VLD dat op de tafel leggen."

Somers ziet in de logistieke medewerkers en flexi-job'ers een aanvulling om de werklast in de sector te verminderen. "In tijden van nood moeten we iedereen kunnen inzetten. Het is natuurlijk niet de bedoeling om alleen mensen in die statuten in te zetten, maar het kan wel een boost geven aan de sector."

Jobbonus verhogen

Minister Somers wil daarnaast ook de jobbonus verhogen. De jobbonus is een nettovergoeding van 600 euro voor iedereen die minder dan 2.900 euro bruto verdient. "Het is belangrijk dat we stappen zetten om mensen aan de slag te krijgen. We hebben die ambitie in ons regeerakkoord geschreven. De jobbonus vandaag is niet geïndexeerd, waardoor die langzaam uitgehold wordt. We zien een langzame achteruitgang ten opzichte van de laagste lonen. Daar moeten we iets aan doen."

Door de jobbonus te verhogen, wil de minister mensen sneller over de brug halen om aan de slag te gaan. "Voor wie aan een klein loon gaat werken, wordt het verschil met niet werken te klein. We moeten extra belonen wie werkt. Wie in moeilijke omstandigheden werkt en een klein loon verdient, mag daar meer van overhouden."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet