Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Minister van Onderwijs Ben Weyts wil taaltest voor alle kleuters: "Zo vroeg mogelijk ingrijpen"

ma 4 nov. - 14:06

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil dat alle kleuters hun Nederlands laten testen voor ze naar het lager onderwijs gaan. Hij gaat daarvoor een test invoeren. Als kinderen niet voldoende Nederlands kennen, wil Weyts hen extra lessen laten volgen.
Ben Weyts

Vanaf september 2020 wordt de leerplicht in ons land verlaagd van 6 naar 5 jaar. Dat betekent dat kinderen al verplicht zullen zijn om vanaf de derde kleuterklas naar school te gaan.

"Laat ons daarvan gebruik maken om zo snel mogelijk hun taalkennis te testen", zegt minister Ben Weyts in 'De Ochtend'. "Ik wil een geüniformiseerde test voor heel Vlaanderen, voor iedereen gelijk, op het niveau van 5-6-jarigen. Op die manier kunnen we zo vroeg mogelijk ingrijpen. Iedereen heeft het altijd over gelijke kansen. Welnu, kinderen die niet voldoende Nederlands kennen, die hebben geen gelijke kansen. Je moet ervoor zorgen dat ze gelijk kunnen vertrekken."

Maar wat als een kind onvoldoende scoort voor de test? Zal het dan niet naar het lager onderwijs mogen overstappen? Minister Weyts lijkt voorlopig niet zo ver te willen gaan: "Je bewijst die kinderen absoluut geen dienst als ze starten met een taalachterstand, die alleen maar groter zal worden. Dus als je merkt dat een kind onvoldoende Nederlands kent, laat het dan een taalbadklas of taalbadjaar volgen."

Wanneer de test er komt, is nog onduidelijk. "Ik hoop dat zo snel mogelijk te doen. Maar als je dat goed wetenschappelijk onderbouwd wil doen, zal daar wel wat tijd in kruipen", zegt Weyts.

Bekijk het gesprek met Ben Weyts in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet