Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

Minister Van Peteghem wil hoge energie- en brandstofprijzen snel doen dalen: "Nu het moment om gezinnen te helpen"

ma 14 mrt. - 9:34

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil dat er snel beslissingen genomen worden om de hoge brandstof- en energieprijzen te temperen. De topministers van de federale regering zitten daar vanavond over samen. Van Peteghem pleit onder meer voor een belastingvermindering op brandstof. "In de coronacrisis hebben we een grote groep bedrijven geholpen, nu is het moment om ook onze gezinnen te gaan ondersteunen", zei hij in "De ochtend"
Vincent Van Peteghem

Beluister het gesprek met minister Vincent Van Peteghem (CD&V) in 'De Ochtend'

Vanavond om zeven uur zitten de topministers van de federale regering samen over de hoge brandstof- en energieprijzen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) hoopt dat er snel knopen doorgehakt kunnen worden, om de impact op gezinnen zo vlug mogelijk te verminderen. "De maatregelen liggen klaar, laten we nu de beslissing nemen", zei hij daarover in "De ochtend".

Daarmee verwijst hij onder meer naar een belastingverlaging op brandstof. Van Peteghem legde eerder al het "omgekeerde cliquetsysteem" op tafel, waarbij de accijnzen op brandstof automatisch dalen als de brandstofprijzen fors stijgen. Al denkt de minister dat er nu meer nodig is. "De prijzen zijn zo historisch hoog, dat we iets straffer moeten doen", vindt hij.

Verlaging van de accijnzen op brandstof

Van Peteghem pleit ervoor om de accijnzen op brandstof te verlagen om de prijzen aan de pomp zo laag als mogelijk te houden. "Er is een Europees minimum dat we moeten aanhouden, maar we zitten daar met onze huidige accijnzen nog 25 à 30 cent boven. Die zouden we naar beneden kunnen halen", aldus de minister. Die ingreep zou een prijsverlaging van ongeveer 17 euro per volle tank kunnen opleveren.

Al lijkt nog niet iedereen voor dat idee gewonnen. In "De zevende dag" wees vicepremier Petra De Sutter (Groen) gisteren op de hoge kostrpijs van zo'n verlaging van de accijnzen. "Dat kost ons 5,6 miljoen euro per dag. Op jaarbasis zou dat 2 miljard zijn. Dat is enorm veel geld dat je als subsidie aan fossiele brandstoffen geeft voor mensen die zich verplaatsen met de auto", zei ze daarover. De groenen pleiten nu voor maatregelen die het openbaar vervoer goedkoper maken om zodat ook mensen gestimuleerd worden om alternatieven te zoeken voor de auto.

Beluister het gesprek met minister Vincent Van Peteghem (CD&V) in 'De Ochtend'

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet