Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (SP.A): "Gebruik je gezond verstand, we zetten niet naast iedereen een agent"

wo 7 okt. - 6:41

Minister Frank Vandenbroucke benadrukt in 'De Ochtend' "dat de handhaving van de regels belangrijk is", maar tegelijk "dat het niet de bedoeling is om alles in wetten te gieten". "Wat er achter de gevels gebeurt: daar hebben we geen zicht op. En we gaan niet overal naast iedereen een agent zetten. We rekenen op het inzicht van mensen."
Frank Vandenbroucke

"We gaan met "de regel van vier" de strijd aan tegen het virus", zegt Frank Vandenbroucke. Een herhaling van de nieuwe maatregel dat elke persoon voortaan nauw contact mag hebben met 3 andere mensen. "Er zijn enkele duidelijke regels en afspraken waar iedereen zich aan moet houden. Beperk je nauwe contacten, houd afstand en als dat niet kan: draag dan een mondmasker. Die boodschap moeten we duidelijk maken. Als de dijk breekt in de gezondheidszorg: dan is de ramp totaal. Dat kunnen we vermijden door nu dubbel voorzichtig te zijn."

Vandenbroucke benadrukt "dat de handhaving van de regels belangrijk is", maar tegelijk "dat het niet de bedoeling is om alles in wetten te gieten". "Wat er achter de gevels gebeurt: daar hebben we geen zicht op. En we gaan niet overal naast iedereen een agent zetten. We rekenen op het inzicht van mensen, op hun verantwoordelijkheidszin, op solidariteit. De inspanning die we vragen, wordt een beetje verlengd, en ook verstrengd. Maar op deze manier hebben we nog een sociaal leven, en gaat het niet volledig op slot. Het is belangrijk om de scholen open te houden, de bedrijven te laten draaien, en de gezondheidszorg in stand te houden. En waar we overtredingen zien, zal er opgetreden worden."

Wat met de herfstvakantie?

De nieuwe coronamaatregelen gaan vrijdag in, en gelden zeker voor een maand. In die periode valt de herfstvakantie: een periode waarin veel families of vrienden er samen op uit trekken, voor een weekendje weg bijvoorbeeld. Of zo'n familie- of vriendenweekend nog kan, laat Vandenbroucke in het midden.

"De mensen moeten de regels toepassen. Onder één dak op één moment mag je niet meer dan vier mensen zijn, buiten je gezinsleden. Het is een kwestie van gezond verstand, en mensen zijn niet dom. Oudere mensen zijn meer kwetsbaar: let dus op met hoe kinderen zich gedragen tegenover oma en opa. Doe wat je doet, maar met respect voor de regels. Ga niet in groep rondhangen. Met 15 mensen afspreken om tegen een muur te hangen en te kletsen: dat is slecht idee."

Onder één dak op één moment mag je niet meer dan vier mensen uitnodigen, behalve je eigen gezinsleden.

Vandenbroucke benadrukt ook nog dat naast de algemene coronamaatregelen (nauwe contacten beperken, afstand houden, handen wassen, mondmasker dragen indien nodig) ook de specifieke protocols die zijn uitgewerkt voor bepaalde sectoren of concrete situaties blijven wat ze zijn.

"Hoe een restaurantbezoek verloopt, of een culturele activiteit wordt georganiseerd bijvoorbeeld: die zaken gaan nu goed en zijn veilig. En die protocols blijven behouden, want het virus springt niet over in situaties waar alles goed georganiseerd is. Enkel in de persoonlijke contacten moeten we duidelijk strenger zijn", verduidelijkt de minister. "Het virus circuleert nu te veel: de cijfers moeten naar beneden. Het zal een tweetal weken duren voor we een eerste effect zien van deze maatregelen. We zullen de regels nog lang moeten volhouden, dat is de vervelende waarheid."

Bekijk het integrale gesprek met Frank Vandenbroucke:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet