Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Radio 1 lanceert 'Mistlicht', een zoektocht naar wat dementie met een mens doet

wo 21 sep. - 9:32

Wat doet dementie met een mens? In de Radio 1-podcast 'Mistlicht' gaat Sven Speybrouck op zoek naar lotgenoten van zijn moeder. Hij luistert naar mensen met dementie, naar de mensen die voor hen zorgen en naar experts, in een poging het ongrijpbare te begrijpen en houvast te vinden, voor zichzelf maar ook en vooral voor iedereen die vroeg of laat met dementie te maken krijgt. Ontdek de vijfdelige reeks op VRT MAX.
Sven Speybrouck
© Lieve Blancquaert

'Mistlicht', de podcast

Op de Instagram-pagina van Sven Speybrouck staat een foto van zijn mama. Het beeld is wazig. Dat was zij toen ook al. Het moet rond die tijd geweest zijn dat stilaan duidelijk werd dat ze dementie had. Ergens in de mist in haar hoofd zijn moeder en zoon elkaar kwijtgeraakt. Jaren later is die foto van zijn mama het vertrekpunt van de podcast 'Mistlicht', een zoektocht naar wat dementie met een mens doet.

'Mistlicht' is een podcast van Radio 1 in samenwerking met Cera, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen.

De cijfers

• Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie.
• Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dementie prioriteit nummer 1.
• De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer (ca. 70%).
• Het aantal mensen met dementie op jonge leeftijd (-65 jaar) wordt in Vlaanderen op ongeveer 5.500 geschat, waarvan er maar zo’n 1.800 een formele diagnose kregen.

Meer info vind je op dementie.be

Meer informatie over dementie

Ben je na het beluisteren van 'Mistlicht' op zoek naar meer informatie over dementie? Per aflevering maakten Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen enkele ‘lichtflitsen’: fiches waarin je meer leest over wat aan bod kwam in de podcast.

Surf naar www.omgaanmetdementie.be/mistlicht en lees meer over de fasen van dementie, erfelijkheid, zorgen voor jezelf, herinneringen ophalen, buddywerkingen in Vlaanderen,… 

Logo

Logo

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet