Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Bij Debecker

"Mocht het openbaar vervoer perfect werken, dan haalde ik mijn rijbewijs niet"

ma 18 mrt. - 10:44

Bie Vancraeynest heeft zich meer dan 20 jaar verzet tegen het halen van een rijbewijs en daarmee staat ze niet alleen. De FOD Mobiliteit reikte vorig jaar 18% minder rijbewijzen uit dan in 2010. Een tendens?
"Mocht het openbaar vervoer perfect werken, dan haalde ik mijn rijbewijs niet"

"Na meer dan 20 jaar zonder, ben ik nu toch gezwicht en ben ik bezig met het halen van mijn rijbewijs", zegt Bie Vancraeynest. "Ik woon in het Brusselse en wil vaker bij mijn familie in West-Vlaanderen zijn, maar de treinverbinding is erop achteruit gegaan. Mocht het openbaar vervoer perfect zijn, dan haalde ik nog steeds geen rijbewijs, maar ik heb het gevoel dat ik nu niet anders kan."

Bie staat niet alleen in het (voor lange tijd) afzweren van een rijbewijs. Steeds minder jongeren halen hun rijbewijs en proberen op andere manieren op verschillende bestemmingen te geraken. 

Cynisch

Maar niet iedereen is fan van mensen zonder rijbewijs. Rik Torfs poste een ietwat cynisch bericht op Twitter:

"Ik heb zelf een rijbewijs sinds mijn studententijd en maak daar ook vaak gebruik van", zegt hij in een reactie Bij Debecker. "Ik heb ook niets tegen mensen die geen rijbewijs willen halen, maar het voelt vaak dat zo'n groep mensen zich moreel superieur voelt en hun levenswijze beter vindt dan dat van anderen (met een rijbewijs)", zo vult Torfs aan.

Spitsuur

"Het is meer dan eens gebeurd dat ik buiten de spitsuren met de auto rij, maar dan wel midden in de spits een collega zonder rijbewijs naar het station mocht brengen. Die noemde dat dan 'makkelijk', de trein nemen, maar dat is toch een beetje cynisch vind ik", aldus Torfs.

"Misschien moeten we gewoon leven en laten leven, zonder de ene levenswijze beter dan een andere te vinden", besluit hij.

Puzzelen

Willem Bruyndonx is 44 jaar oud en (over)leeft al jaren zonder rijbewijs. "Ik heb me mijn autoloze dagen nog geen moment betreurd", zegt hij daarover. "Het is soms creatief nadenken, maar het is niet onmogelijk om de puzzel te leggen en zonder rijbewijs te leven", aldus Bruyndonx.

"Het niet hebben van een rijbewijs heeft me al veel geld uitgespaard en mijn ecologische voetafdruk beperkt gehouden. Mooi meegenomen, toch?"

Beluister hier de uitzending:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet