Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

Moed en tegenspoed

za 11 jun. - 9:13

Tijdens de Middeleeuwen hadden vrouwen meer rechten en verantwoordelijkheden dan doorgaans wordt aangenomen. Daarna, ten tijde van de Bourgondiërs, is het tij gekeerd. Mannen begonnen zich superieur te achten. Vrouwen zijn minder intelligent, wordt de gangbare gedachte. Ze zijn lichtzinnig en leugenachtig.
Edward De Maesschalck, Moed en tegenspoed

Edward De Maesschalck portretteert tien vooraanstaande vrouwen uit de Bourgondische periode. Tien machtige vrouwen van wie mannelijke kroniekschrijvers achteraf de rol hebben geminimaliseerd. Edward laat hen opnieuw schitteren.

Het typevoorbeeld is Johanna van Castilië. Dochter van Ferdinand van Aragon en Isabella van Castilië , echtgenote van Filips de Schone, moeder van Keizer Karel. Johanna de Waanzinnige, zoals men zegt. Het verhaal dat keer op keer wordt verteld en naverteld is dat ze gek werd van verdriet nadat Filips jong stierf. Ze kon geen afscheid van hem nemen en begon aan een zwerftocht in het gezelschap van zijn lijkkist. 

Edward De Maesschalck doet het ware verhaal. Door een samenloop van omstandigheden werd Johanna de troonopvolger van Spanje. De mannen in haar omgeving aasden op de macht die haar toekwam. Ze werd de gevangene van haar echtgenoot die samenspande met haar vader. Hoe die vork aan de steel zit werd pas duidelijk in de 20ste eeuw. Door haar krankzinnigheid toe te schrijven werd Johanna helemaal buitenspel gezet. 

Moed en Tegenspoed is het verhaal van machtige vrouwen die steeds machtelozer werden. Edward De Maesschalck zit zaterdag aan de Interne Keukentafel.

Beluister het volledige gesprek :

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet