Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

"Moet leerkracht op de lijst van zware beroepen? Volgens mij niet"

ma 29 jan. - 10:54

De regering hoopt deze week definitief een akkoord te bereiken over welke beroepen het etiket 'zwaar' opgeplakt krijgen. De onderwijsbonden vrezen dat de leerkrachten uit de boot gaan vallen. Bram Vandamme vindt het logisch dat leerkracht geen etiket van zwaar beroep zou krijgen. In De Minuut legt hij uit waarom.
Foto: NeONBRAND op Unsplash

De minuut van Bram Vandamme:

Op de vraag of de job als leerkracht moet worden toegevoegd aan de lijst van zware beroepen om in aanmerking te komen voor vervroegd pensioen, zeg ik duidelijk: nee.

Of de job van leerkracht best wel een zware job kàn zijn en veeleisend is, zeg ik uit ervaring volmondig ja. Maar… dit is een andere discussie.

De discussie gaat er vandaag over of we eindelijk een grondige hervorming zullen doorvoeren om de pensioenen betaalbaar te houden en daarvoor zal men keuzes moeten maken.

De factor stress en emotionele belasting vind ik een parameter die vandaag onvoldoende afgebakend kan worden om een beroep als ‘zwaar’ te definiëren in tegenstelling tot de fysieke arbeid en onregelmatige uren die verpleegkundigen, mensen in de bouwsector, postbodes, enzoverder ervaren.

Als men die parameter wél zou opnemen, dan zijn we wellicht nog lang bezig. Of moeten we  bijvoorbeeld een bedrijfsaccountant en salesmensen uit de privé die onder enorme druk targets moeten halen ook vervroegd laten stoppen?

Anderzijds moet de job als leerkracht dringend opgewaardeerd worden om niet alleen knappe koppen aan te trekken maar om die ook  te houden.

De jeugd is onze  toekomst maar dat gaat niet zonder passionele en gemotiveerde leerkrachten die misschien net zoals veel andere mensen helemaal niet op hun 60e met pensioen willen, maar een aangepaste invulling wensen om hun rijke kennis en ervaring te blijven delen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet