Nieuwe Feiten
Moeten bedrijven meer rekening houden met de noden van menstruerende vrouwen?
di 20 nov. - 0:29
Dat vrouwen menstrueren is niet nieuw natuurlijk. Maar nieuw is wel dat Zweedse bedrijven het serieuzer nemen. Zo heeft een organisatie 50.000 euro subsidie gekregen om een menstruatiekeurmerk te geven aan bedrijven.
“Bedrijven voorzien wel toiletpapier, maar geen tampons, en dat zou eigenlijk wel moeten” zegt correspondent Marcel Burger in 'Nieuwe Feiten'. “Als je menstruatie zo zwaar is dat je niet kan werken, loop je op jaarbasis ook een half tot misschien wel een heel maandsalaris mis. De eerste werkdag die je ziek opneemt, moet je immers zelf betalen. En dat is een ongelijkheid tussen man en vrouw in de samenleving. Een ongelijkheid die niet meer past.”
Zeker voor vrouwen die geen kantoorbaan hebben zijn er geen goede faciliteiten: vrouwelijke bouwvakkers en vrouwelijke buschauffeurs moeten soms achter de bosjes hun maandverband verwisselen.
Taboe
Een keurmerk vindt Heleen Debruyne niet echt nodig. Maar ze is wel van mening dat het een goede actie is om mensen ervan bewust te maken. “Er mag wel wat meer aandacht voor komen. Denk bijvoorbeeld ook aan organisaties van vluchtelingenkampen of daklozenopvang. Vaak is daar ook niets voorzien”.
Dat er toch nog een taboe rond menstruatie hangt, ligt ten grondslag aan het probleem. “Je wordt ook aangeleerd om er niet openlijk over te praten. Terwijl het gewoon een normale lichaamsfunctie is, zoals eten, drinken. Aan het koffieapparaat zeg je tegen je collega’s: ik ben een beetje slap, ik voel me verkouden. Waarom zeg je dan niet: ik voel me een beetje slap, ik heb mijn regels. Op dat vlak hebben we nog een lange weg te gaan.”
Toch vindt Heleen Debruyne dat we moeten oppassen met het invoeren van menstruatieverlof: “Niet elke cyclus is hetzelfde, en niet elke vrouw heeft er evenveel last van” Maar een dag thuiswerken zou wel al handig kunnen zijn. Dat je werkgever dan ook weet wanneer je je cyclus hebt, vindt De Bruyne alvast geen probleem. “We zijn opgevoed met het idee dat het schaamtelijk is om te bloeden. Als dat ooit weg is, is er geen probleem meer.”
Menstruatiecup
“Tampons en maandverbanden zijn ingeburgerd. Maar er is ook zoiets als de menstruatiecup: een herbruikbaar bekertje dat het bloed opvangt. Het is een ecologisch alternatief dat veel goedkoper is, en veel langer meegaat.” Als iedereen dit zou gebruiken, moeten bedrijven niet al die tampons en maandverbanden voorzien, zegt Debruyne ook nog.