Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"Monsterlijke" brand in Gironde blijft voortwoeden: "We verwachten een strijd van meerdere weken"

vr 12 aug. - 10:30

De grote brand die woedt in het Franse departement Gironde raakt moeilijk onder controle. Bijna 7.500 hectare natuurgebied is intussen verwoest, 10.000 mensen zijn geëvacueerd. Zo'n 1.100 Franse brandweermensen zijn ter plaatse, en vanuit verschillende Europese landen zijn er nog meer op komst."We verwachten een strijd van meerdere weken", zegt een brandweerman aan de VRT NWS-ploeg ter plaatse. "Deze brand kan duren tot de herfst."
Brand

De temperaturen zijn heel hoog, de vochtigheidsgraad is bijna nul. De wind steekt op", schetst Arnaud Mendousse de bijzonder moeilijke omstandigheden waarin de brandweermensen in de Gironde moeten werken. "We zijn zeer waakzaam en weten dat de ellende nog enkele dagen zal duren. Dinsdag ging 5.000 hectare in één nacht in vlammen op. Zo'n vooruitgang van het vuur hebben we nog nooit gezien in de Gironde."

De bosbrand die dinsdag uitbrak in de Gironde is een heropflakkering van de enorme brand die daar in juli al woedde, maar ondergronds was blijven doorwoekeren. 21.000 hectare bos werd toen al  verwoest. Intussen is nog eens bijna 7.500 hectare in vlammen opgegaan. Tot nu toe zijn 17 huizen vernield en werden 10.000 mensen uit voorzorg geëvacueerd.

Vrees dat brand nog uitbreidt

Door de extreme vreest de brandweer dat het vuur zich nog verder zal uitbreiden. Bovendien worden de komende dagen in sommige delen van Frankrijk, waaronder de Gironde, temperaturen van bijna 40 graden verwacht.

Brandweerman Arnaud Mendousse schetst een somber beeld. "De eerste brand van juli is nog altijd niet geblust, we zijn daar nog altijd mee bezig", legt hij uit aan onze ploeg ter plaatse.

We verwachten een strijd van meerdere weken. Deze brand zal naar verwachten aanhouden tot de herfst.

De bosbrand ontstond dinsdag iets ten zuiden van Bordeaux en naderde al snel de autosnelweg tussen Bayonne en Bordeaux. De autoriteiten besloten aanvankelijk het verkeer tot twee rijstroken te beperken en de maximum-snelheid te verlagen tot 90 km per uur, omdat dikke rookwolken de zichtbaarheid op de A63 belemmerden. Gisterenmorgen werd dan toch beslist om de snelweg tijdelijk af te sluiten.

Kwaad opzet?

Vandaag heeft de Franse premier Elisabeth Borne samen met minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin een bezoek gebracht aan de regio om de brandweerlui en de inwoners een hart onder de riem te steken.

Op het einde van haar persmoment kwam zijdelings ter sprake dat sommige van de branden met opzet zouden zijn gesticht. "Dat moet natuurlijk onderzocht worden", zegt Willem Van Mullem. "Maar dat is voor later. Nu moet er beschermd en bestreden worden."

Ook op andere plekken in Frankrijk brandt het. In de Loirestreek, in het departement Maine-et-Loire, is zeker 1.540 hectare verloren gegaan. De burgemeester van de gemeente Baugé-en-Anjou heeft via Twitter laten weten dat het vuur inmiddels onder controle is. Franse brandweerlieden vechten ook tegen branden in de Drôme, waar 300 hectare in rook opging. In de Aveyron, in het zuiden, moesten 3.000 kampeerders geëvacueerd worden vanwege een brand die al zo'n 700 hectare bos vernield heeft. De brandweer meldt dat die brand zich op dit moment niet verder uitbreidt.

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet