Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Moordproces Peter R. de Vries van start: rechtszaal krijgt beelden van schietpartij te zien

di 7 jun. - 13:45

Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft levenslang gevraagd voor de twee verdachten van de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Op de eerste dag van het proces hebben zijn kinderen het woord genomen in de rechtszaal in Amsterdam. Zij vertelden over het verlies van hun vader. De dochter richtte zich expliciet tot de twee verdachten.
Hamer

In een rechtbank in Amsterdam is vanmorgen het inhoudelijke proces begonnen over de moord op de bekende Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries. Hij werd op 6 juli vorig jaar op klaarlichte dag neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Negen dagen later overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Verdachten ontkennen betrokkenheid

Twee verdachten staan er terecht voor de moord op de misdaadjournalist. De 22-jarige Rotterdammer Delano G. zou de schutter zijn die de Vries heeft neergeschoten. De 36-jarige Poolse Kamil E. zou de bestuurder van de vluchtauto zijn geweest. De twee zijn vandaag aanwezig op het proces, samen het hun advocaten. Wie de opdracht voor de moord gaf, is voorlopig onduidelijk.

In de rechtszaal zijn in de loop van de voormiddag onder meer beelden getoond van enkele weken en dagen voor de moord. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) deed verdachte Kamil E. meermaals voorverkenning in het centrum van Amsterdam. Slechts bij enkele beelden bevestigt de verdachte dat hij het ook effectief is. Voor de rest ontkent hij elke betrokkenheid.

Dat doet ook Delano G. Meer nog, die antwoordt op geen enkele vraag die er in de rechtszaal in Amsterdam gesteld wordt. Ook niet op de hamvraag van de rechter of de Rotterdammer degene is geweest die heeft geschoten. "Ik beroep me op mijn zwijgrecht", klinkt het steevast. Op diezelfde vraag antwoordt de andere verdachte met: "Ik heb die meneer niet vermoord."

Toch is er volgens het OM heel wat bewijs tegen de twee mannen. Die konden snel opgespoord worden dankzij bewakingsbeelden van de vele camera's in het centrum van Amsterdam. Op de handen van de verdachten werden ook schotresten gevonden en in de auto lag ook een jerrycan met benzine, mogelijk bedoeld om de auto in brand te steken. Er werden ook twee telefoons gevonden in de auto. Vanmorgen citeerde de rechter uit meerdere berichten die gevonden zijn op een van de telefoons.

Zoon en dochter nemen het woord

Ook zoon Royce en dochter Kelly de Vries zijn vandaag aanwezig op het proces. Voor hen is het een heftige en confronterende dag. Onder meer omdat de verdachten in de zaal aanwezig zijn en er beelden zijn getoond van het moment waarop de misdaadjournalist werd neergeschoten. Dochter Kelly wilde die beelden niet zien en verliet dan ook even de rechtszaal.

In de loop van de namiddag maakten de kinderen van R. de Vries gebruik van hun spreekrecht en namen ze beurt om beurt het woord. Voor ze dat deden, gaven ze aan dat ze graag wilden dat de verdachten hen aankeken."Hij was een vader, een echtgenoot en opa die altijd voor ons klaarstond", vertelt zoon Royce. "Hij was onze rots in de branding. Zoals hij dat ook was voor nabestaanden en voor iedereen die in de verdrukking zat."

Volgens Royce liet zijn vader ook een afscheidsbrief achter voor als hij er op een dag plots niet meer zou zijn. Wat er precies in de brief staat, wil Royce niet met het grote publiek delen. Hij wil er wel één ding uithalen. "Hij heeft  onvoorwaardelijk van ons gehouden en dat is wat wij altijd hebben ervaren. Wij houden van hem tot in de eeuwigheid."

Na haar broer neemt zus Kelly het woord en richt ze zich rechtstreeks tot de twee verdachten. "Ook al heb ik de grootste hekel aan jullie en hebben jullie het meest verschrikkelijke gedaan, toch kan ik het opbrengen om jullie menselijk te behandelen", begon ze. "Omdat ik ben zo ben opgevoed door twee geweldige ouders die stonden voor het juiste, ook al was dat niet de makkelijke weg. Die durfden op te staan voor mensen die onrecht was aangedaan. Ook al kon het ze zelf schaden."

Verder benadrukte dochter de Vries in de brief die ze voorlas aan de verdachten nog dat een moord altijd meerder levens kost. Een knipoog naar het gelijknamige boek dat haar vader schreef. "Die van ons, van onze kinderen, van onze familie. Maar ook van jullie dierbaren, jullie partners en jullie kinderen", zei ze. "Peter Rudolf de Vries zal voor altijd de geschiedenisboeken in gaan, net als jullie. Maar over mijn vader zullen ze vertellen dat hij een held was."

Wat met het motief?

Het motief voor de moord is voorlopig niet bekend. Vermoed wordt dat R. de Vries een kroongetuige zou geholpen hebben in het liquidatieproces Marengo. Tijdens de inleidende zitting van het proces in oktober vorig jaar zei het Openbaar Ministerie al dat het vaststaat dat de twee verdachten die terechtstaan, de uitvoerders van de moord zijn.  Het heeft er "alle schijn" van dat er een verband is tussen de moord en het werk van De Vries en dus wellicht ook het Marengo-proces tegen de mocromaffia, klonk het toen.

OM eist levenslang

Aan het einde van de eerste procesdag maakte het Openbaar Ministerie de strafeis bekend: levenslang voor de twee verdachten. Met die strafeis wil het OM moet een "glashelder signaal" geven dat moorden om angst en terreur te zaaien niet getolereerd worden.

De advocaten van de twee verdachten komende volgende week pas aan het woord. Op 14 juli doet de rechtbank een uitspraak.

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet