Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Moraalfilosoof Loobuyck: "Het heeft geen zin om mensen hun vrijheid af te pakken als daar geen goede reden meer voor is"

ma 1 feb. - 22:24

Ingeënte mensen meer vrijheden geven? Moraalfilosoof Patrick Loobuyck vindt dat we daarover moeten kunnen praten. Zeker als die periode niet te lang duurt. "Je moet niet jaloers kijken naar de mensen die het vaccin gehad hebben, omdat ze meer mogen dan jij. Je moet hen die vrijheid gunnen, denk ik. Het heeft geen zin om mensen hun vrijheid af te pakken als daar geen goede reden meer voor is."
© Nicolas Maeterlinck (Belga)

Een veertigtal bekende en minder bekende Vlamingen vraagt in een open brief om de jongeren tussen 18 en 24 als "essentiële groep" te behandelen in de vaccinatiecampagne. : "Er is een jaar uit hun leven weggeknipt. Ze zien echt af: hun afstudeermoment, hun eerste vakantiejob, festivals, ... De noodkreet die de jongeren slaken, moeten we horen. Geef hen toch dat perspectief waar ze zo naar verlangen. Wij veertigers en vijftigers houden het nog wel wat langer uit."

Maar is dat wel zo'n goed idee? En dreig je zo geen kloof te slaan tussen generaties? "Het is een vraag die mij al wat langer bezighoudt" reageert moraalfilosoof Patrick Loobuyck in 'De Wereld Vandaag'. "We hebben de vaccinatiestrategie van de overheid waarin staat dat we vanaf juni alle 18-plussers zullen inenten. Het idee is dat tegen dan alle 65-plussers, kwetsbare mensen en mensen van de zorg zijn ingeënt. De algemene bevolking komt in juni aan bod. Dat gaat om 7 tot 8 miljoen mensen. De vraag dringt zich sowieso op welke prioriteitsregels daarbij gesteld worden. Want we kunnen niet op 1 juni al die mensen tegelijk gaan  inenten."

Green Card 

"De open brief gaat ervanuit dat mensen die ingeënt zijn meer vrijheiden zullen krijgen dan mensen die niet ingeënt zijn" zegt Loobuyck. "Maar ook deze discussie hebben we nog niet afgeklopt. Israël is daarmee aan het experimenteren, met een soort van Green Card die je meer vrijheden geeft als je ingeënt bent, maar die discussie moeten we hier in Vlaanderen en België nog voeren." 

Al is er natuurlijk wel al gesproken over het 'samen uit, samen thuis'-principe: "Als het uitgangspunt voor versoepelingen 'samen uit, samen thuis' wordt zoals minister van Jeugd Benjamin Dalle zei, dan is de vraag waarom we jongeren überhaupt sneller moeten vaccineren" zegt Loobuyck. "Is het dan toch niet slimmer, puur vanuit medisch oogpunt, om bijvoorbeeld de 50-plussers voorrang te geven. Dat betekent minder mensen in het ziekenhuis en minder overlijdens. Dan zou je kunnen zeggen, geef de ouderen de vaccins, en dat gaat de vrijheid van de jongeren ten goede komen."

Gevaccineerden versus niet-gevaccineerden

Luchtvaartmaatschappijen zijn ook al met de denkoefening bezig. "Ze zeggen: 'wij gaan wel mensen vervoeren, maar alleen mensen die ingeënt zijn'. Ook bepaalde landen zullen zeggen: 'je mag bij ons op bezoek komen als toerist, als je kunt aantonen dat je ingeënt bent."

Dat landen zich willen beschermen vindt Loobuyck alvast legitiem.  Maar krijg je dan geen twee groepen in de maatschappij: degenen die het vaccin al gehad hebben en degenen die nog moeten wachten? "Dat zou eventjes kunnen, en als die periode niet te lang is, vind ik dat we daarover moeten kunnen praten. Je moet niet jaloers kijken naar de mensen die het vaccin gehad hebben, omdat ze meer mogen dan jij.  Je moet hen die vrijheid gunnen, denk ik. Het heeft geen zin om mensen hun vrijheid af te pakken als daar geen goede reden meer voor is. Misschien gaan we 1 of 2 maanden in zo'n situatie terechtkomen, dat is een beetje koffiedik kijken. We moeten dat proberen te vermijden, maar ik sluit niet uit dat we in zo'n situatie terechtkomen." 

Beluister het gesprek met Patrick Loobuyck in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet