Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Moslims vieren het Offerfeest, de eerste keer met verbod op onverdoofd slachten

zo 11 aug. - 6:21

Moslims vieren vandaag het Offerfeest, één van de belangrijkste feesten van de islam. De gelovigen slachten een dier op rituele wijze en eten dat samen op met familie, of verdelen het onder armen en buren. Voor de moslims in Vlaanderen gaat het om het eerste Offerfeest met een algemeen verbod op onverdoofd slachten.
Offerfeest

Moslims wereldwijd vieren vandaag de eerste dag van het Offerfeest, Eid al Adha (Grote Feest). Het is een van de twee hoogtepunten in het jaar, na het Suikerfeest (Eid al Fitr, Kleine Feest), aan het einde van de ramadan. Het Offerfeest wordt het Grote Feest genoemd, omdat het in de maand van de bedevaart naar Mekka valt.

Met het Offerfeest herdenken moslims dat profeet Ibrahim (Abraham) bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van Allah. Allah hield hem op het laatste moment tegen en zei dat een ram de plaats van de zoon mocht innemen.

Het is het ultieme verhaal over trouw en devotie, dat moslims om die reden elk jaar herdenken en vieren. En dat doen ze op dezelfde manier als Ibrahim: door een dier te slachten, meestal een schaap, lam of geit. Het is een familiefeest, een tijd van samenzijn vergelijkbaar met Kerstmis bij christenen, en duurt drie dagen.

Geen verbod in Brussel

Het slachten gebeurt in de slachthuizen of in één van de 4 tijdelijke slachtvloeren. Er zal een omkeerbare verdovingstechniek gebruikt worden, zoals elektronarcose. In Wallonië gaat het onverdoofd slachten pas in op 1 september. In Brussel komt er geen verbod.

Er wordt wel elk jaar minder geslacht. Veel moslims geven geld voor een offerdier aan familie in hun land van herkomst. Omdat het Offerfeest dit jaar in de zomervakantie valt, zullen trouwens veel moslims het feest in hun land van herkomst vieren met familie daar.

Als je iemand een "fijn Offerfeest" toewenst, kan je dat doen in het Arabisch met "Eid Moebarak" = Gezegend feest.

Luister naar Mohammed Bachiri, voorzitter van het islamitisch centrum al Fathin Leuven

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet