Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

"N-VA slaagt er andermaal in om het hele politiek kaartenhuis compleet dooreen te schudden"

ma 14 jan. - 1:45

N-VA-voorzitter Bart De Wever zal de Vlaamse lijst in Antwerpen trekken. Hij is daarmee "nadrukkelijk" kandidaat om Vlaams minister-president te worden. Marc Van de Looverbosch analyseert de (nieuwe) feiten.
Marc Van de Looverbosch

Huidig N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever schuift zichzelf als kandidaat-minister-president van Vlaanderen naar voren, voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon profileert zich als kandidaat-premier.

Politiek journalist Marc Van de Looverbosch kijkt gefascineerd naar de zet van N-VA: "N-VA slaagt er andermaal in om het hele politiek kaartenhuis compleet dooreen te schudden en wellicht alle andere concurrenten de gordijnen in te jagen" zegt hij in 'Nieuwe Feiten'. "Want daarmee zeggen ze: 'jongens en meisjes van andere partijen: let op, de reconquista van de N-VA is begonnen'".

Volgens Van de Looverbosch heeft N-VA geleerd uit de ervaring met de Zweedse coalitie. "Er zat een constructiefout van vorige regering. De wet in de Wetstraat is normaal: de grootste partij levert de premier. Uiteindelijk heeft de N-VA dat premierschap aan MR gelaten. Die fout willen ze niet herhalen."

Van de Looverbosch is wel benieuwd of Jambon het ook zal halen. "Want de kans is groot dat we weer naar een clash gaan, zoals in 2010, tussen de N-VA en de PS. Dan moeten we nog zien wat er zal gebeuren."

Wat dan na De Wever?

Van de Looverbosch zegt dat hij het woord "kiezersbedrog" al hoort opkomen. "Bart De Wever heeft natuurlijk op zijn twee blote knietjes beloofd dat hij daar zes jaar zou blijven. Dat is voor de fans van Bart De Wever nu wel een domper. Tegelijk wijst dat erop dat die Bourgondische coalitie toch iets meer in petto heeft dan we dachten. Zijn coalitiepartijen hadden aan De Wever gevraagd om meer verzoenend te zijn. Wel: hij vertrekt nu."

Wie zal hem in Antwerpen opvolgen? Van de Looverbosch gokt op eerste schepen Koen Kennis. "Maar niet vergeten dat Vlaams minister Liesbeth Homans de nummer 1 was in Antwerpen. Wat gaat zij nu doen? Zij zit ook in de gemeenteraad in Antwerpen. Misschien is daar een deal? Ik sluit dat niet uit."

De opvolging voor het voorzitterschap van N-VA daarentegen zal minder evident zijn. "Bart De Wever zei zelf: dat zal na de verkiezingen duidelijk worden. Voor Theo Francken zal, denk ik, het lijsttrekkerschap en een plaats in die nieuwe regering belangrijk zijn. Sander Loones wordt ook nog altijd genoemd. Of wie weet kiest men wel voor iemand jong?

Beluister het gesprek met Marc Van de Looverbosch (en politicoloog Dave Sinardet) in 'Nieuwe Feiten':

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet