Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

N-VA-voorzitter Bart De Wever oppert "institutionele atoombom" over kernuitstap: "Regionaliseer energie"

za 19 feb. - 9:17

En als we de bevoegdheid energie nu eens regionaliseren? Dat is, geparafraseerd, het idee dat N-VA-voorzitter Bart De Wever opperde in 'De Ochtend'. Hij haalt zo nog eens de "institutionele atoombom" uit de kast in de jaren 90 door de Franstaligen werd gedropt over de uitvoer van Waalse wapens: als de regering dit niet goedkeurt, beslissen wij het zelf.
VRT

Beluister het gesprek van Michaël van Droogenbroeck met Bart De Wever via Radio 1 Select. 

De N-VA blijft bijzonder kritisch over de plannen van de federale regering om te stoppen met kernenergie. Nu bij verschillende regeringspartijen wat twijfel lijkt te ontstaan over die plannen, biedt N-VA-voorzitter Bart De Wever opnieuw de piste van een wisselmeerderheid aan om de kernuitstap van tafel te vegen.

Als dat niet lukt, is er ook nog altijd de piste van een regionalisering van de bevoegdheid energie, suggereert hij in 'De Ochtend'. Hij verwijst naar de beruchte "institutionele atoombom" die wijlen Philippe Moureaux (PS) in 1991 dropte, tijdens onderhandelingen over uitvoervergunningen van Waalse wapens. "Toen heeft Moureaux gezegd: 'Ofwel krijgen wij onze licentie om Waalse wapens uit te voeren, ofwel beslissen wij dat morgen alleen en is het de facto regionale bevoegdheid.'"

Doel verlengen

"Voor energie is het de logica zelve dat offshore en kernenergie in 1 hand zouden zitten: Vlaams. Dan kan je dit van de Vivaldi-tafel evacueren en is De Croo ervanaf. "Hij heeft zelf ooit gezegd: 'Als je van een kleine partij de premier levert - Open VLD - word je een dweil.' Wel, de PS heeft met hem al flink gedweild: belastingverhogingen, arbeidsdeal. Hij gaat de groenen nu toch ook niet met hem laten dweilen? Hij moet 1 keer een rug rechten en zeggen: we gaan dit niet doen."

"Als Groen dan uit de regering stapt - hij heeft enkel Ecolo nodig - is zo'n regionalisering een goede oplossing", denkt De Wever. En binnen de Vlaamse regering zou er "gemakkelijk" een akkoord over de verlenging van de levensduur van Doel kunnen worden gemaakt, voegt hij toe. "Ik weet van alle Vlaamse partijen, want ze zaten in 2020 met mij rond de tafel, dat ze dit willen. Ze hadden er nooit rekening mee gehouden dat ze dit moeten uitvoeren."

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Bart De Wever: 

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet