Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De wereld van Sofie

De wereld van Sofie

Na bekentenis Billie Eilish dat ze 'geghost' werd: wat is het precies? En waarom doet iemand zoiets?

di 18 jun. - 0:30

'Ghosting' gaat nog verder dan afwijzen, het is psychologische mishandeling. Dat zegt relatiedeskundige Rika Ponnet nadat de Amerikaanse singer-songwriter Billie Eilish had bekend dat ze van de ene dag op de andere niks meer van een vriend hoorde, ook al kenden ze elkaar al jaren.
Billie Eilish

“Het is het meeste gekke wat me ooit is overkomen”, vertelde Eilish over haar ghosting-ervaring in de BBC-podcast ‘Miss me?’. “Ik kende hem al jaren. We hadden een afspraak om elkaar te zien, maar ik heb hem sindsdien nooit meer gehoord, en nooit nog een bericht van hem gehad. Echt ongelooflijk.”

Wat is ghosting?

De vriend van Eilish werd een 'ghost' voor haar, en daar komt dus ook het woord ‘ghosting’ vandaan: verdwijnen, zoals een spook. Het komt voor in vriendschapsrelaties, maar ook in een datingcontext: iemand beëindigt dan abrupt alle (online) communicatie, en beantwoordt en leest je berichten niet meer.

“Je kan ghosting zien als een mentale uppercut”, legt relatiedeskundige Rika Ponnet uit in ‘De wereld van Sofie’ op Radio 1. “Het is een totale afwijzing, die nog verder gaat dan afwijzen, want er is geen communicatie. Het is het vernietigen van het contact, het negeren van de andere.”

“In intieme relaties waar je zo genegeerd wordt, beschouwen we dit als een vorm van geweld. Het zorgt ervoor dat de andere onrustig wordt, zich ontwricht voelt, en aan alles en nog wat gaat twijfelen."

“In een intieme relatie kan er nadien nog een gesprek komen. Bij ghosting is er gewoon geen verhaal meer, en word je monddood gemaakt. Dat maakt het moeilijk om te verwerken wat geweest is.”

Rika Ponnet ziet het fenomeen ook vaak in haar praktijk, vooral in een datingcontext. Ze spreekt zelfs van “psychologische mishandeling”: “Het doet enorm veel met mensen, het haalt je zelfvertrouwen naar beneden. Je gaat ook alles wat er aan vooraf is gegaan in vraag stellen: heb ik het wel goed ingeschat? Klopt het wel dat die persoon mijn bestie was? Je hebt een gevoel van schaamte, en het gevoel belachelijk gemaakt te worden.” 

Waarom doet iemand aan ghosting?

Billie Eilish noemde haar vriend te laf om te zeggen waarop het staat. “Dat is de negatieve manier om het te kaderen”, zegt Ponnet. 

“Naar mijn aanvoelen gaat het ook om een onvermogen om af te wijzen. Heel vaak is dat omdat men extreem conflictvermijdend is, of omdat men zelf al heeft ondergaan wat afwijzing is. Zo is dat wel vaker: als we het ergens heel moeilijk mee hebben, is dat omdat we het al herhaaldelijk meegemaakt hebben. Dat gaat niet per se over ghosting in je verleden, maar bijvoorbeeld wel over vormen van verwaarlozing en afwijzing in je kindertijd die niet verteerd zijn.”

“Meer dan 90 procent van de mensen op de dating-app Tinder werd al geghost”, zegt Ponnet ook. “70 procent van hen (van de mensen die er geghost werden) doet het ook zelf. Daar zit een grote logica achter: Als je dit soort dingen vaak hebt meegemaakt, word je zelf angstig voor het conflict.”

Is ghosting iets typisch van deze tijd?

Absoluut, zegt Ponnet. “We doen vandaag veel communicatie via schermen. Dit gebeurt niet rechtstreeks, en we zien niet wat het doet met de gevoelens van de andere. Daardoor doen we het een volgende keer opnieuw, en zelfs vrij gemakkelijk.”

“Wanneer mensen iemand ghosten, denken ze dat het voorbij en weg is. Ze gaan het snel klasseren. Maar als je in levenden lijve iemand afwijst, zie je wat dat doet met iemand, en ga je je de volgende keer misschien minder snel engageren.”

“Lichaamstaal is alles. Als je kijkt in de ogen van de andere, en je ziet de pijn in de ogen van de andere, ga je het een volgende keer keer al niet meer op die manier doen.”

Ponnet merkt ook op dat we ons online heel snel intiem engageren. “We gaan daar heel ver in, maar we trekken ons daar bijna even snel uit terug. Dat is net het destructieve eraan.” 

Hoe kan je ghosting verwerken?

Wanneer ik mensen in mijn praktijk zie die het meemaken, probeer ik te valideren wat er wél geweest is, zegt Ponnet. “Het is niet omdat iemand op deze manier afstand neemt dat alles wat eraan vooraf ging slecht was, geen waarde had, of niet echt was.”

“Geloof dus gerust dat wat je ervaren hebt, klopte en echt was. Probeer vervolgens van daaruit verder te kijken wat er kan gemaakt hebben dat iemand alleen maar deze manier van afscheid nemen kon kiezen.”

Probeer het af te ronden door het laatste woord te hebben

— Rika Ponnet, relatiedeskundige

“Het is trouwens niet omdat de andere niet meer met je spreekt, dat jij niet het recht hebt om alsnog het woord te nemen. Ik raad mensen aan om uit te schrijven wat ze die andere alsnog willen zeggen. Vertel wat dit met jou gedaan heeft."

“Ga vooral niet achter een muur van woede zitten, en ga het niet op jouw beurt met anderen doen”, zegt Ponnet. “Want dat is extreem pijnlijk.”

“Probeer het gewoon af te ronden door het laatste woord te hebben, en je pijn onder woorden te brengen. Soms krijg je dan geen reactie, maar kan je wel weer verder. Ik heb ook al gemerkt dat mensen wél een reactie kregen, net omdat hun boodschap kwetsbaar was. Dat er excuses kwamen, of dat de andere zei dat die dat niet zo had ingeschat.”

“Ik ken zelfs een voorbeeld waar het uiteindelijk nog wat geworden is.” 

Bron: vrtnws.be en 'De wereld van Sofie'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet