Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

"Na bevalling wacht je best één jaar vooraleer opnieuw zwanger te worden"

di 30 okt. - 6:19

'Een slimme meid krijgt haar kind op tijd': elke vrouw krijgt dat vroeg of laat wel eens te horen. Maar hoeveel tijd zit er best tussen twee kinderen?
Zwangere vrouw

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het beter is om 18 maanden te wachten vooraleer opnieuw zwanger te worden na een bevalling. Maar volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek kan één jaar tussen een bevalling en een nieuwe zwangerschap soms volstaan.

Als je sneller dan een jaar na de bevalling opnieuw zwanger wordt dan is je lichaam nog niet voldoende hersteld

Hendrik Cammu, gynaecoloog bij AZ Vrije Universiteit Brussel, legt uit in "De Wereld Vandaag": "Twee jaar is zeer streng. Ik zeg altijd tegen mijn patiënten dat ze na de bevalling best één jaar wachten om opnieuw zwanger te worden. Als je sneller dan een jaar na de bevalling opnieuw zwanger wordt dan is je lichaam nog niet voldoende hersteld. Je riskeert dan om een baby op de wereld te zitten die minder weegt. Daarnaast is er een verhoogde kans op vroeggeboorte. Die kans neemt af als je een jaar of langer wacht met een nieuwe zwangerschap."

Gevaren

De leeftijd waarop een vrouw zwanger wordt, is ook zeer belangrijk. Een zwangerschap is nu eenmaal een belasting voor het lichaam, zowel voor jonge als voor oudere vrouwen. "Zwanger zijn is als een soort van fietsproef waarbij je test wat je lichaam waard is. Concreet neemt je hartslag met ongeveer de helft toe tijdens een zwangerschap, en dat is een belasting voor het hart. Sommige vrouwen die tijdens hun zwangerschap last hebben van hun bloeddruk, nieren of suikerziekte riskeren daar op latere leeftijd ook last van te krijgen", zegt Cammu.

Vrouwen krijgen steeds later kinderen

Tegenwoordig bevallen vrouwen op een steeds latere leeftijd. Stel dat je op je 35ste van je eerste baby bevalt, dan is er de tijdsdruk om zo snel mogelijk aan een tweede kindje te beginnen. "Maar dan loop je risico door niet lang genoeg te wachten vooraleer een tweede keer zwanger te worden. Vrouwen beginnen dus best voor hun 35 jaar aan kinderen. Idealiter krijgen ze dan hun tweede kindje op hun 34ste of 35ste."

Ideale leeftijd?

Wat is nu de perfecte leeftijd om aan kinderen te beginnen? "In Vlaanderen is dat tussen de 25 en 35 jaar. De meeste vrouwen zijn op hun 25ste afgestudeerd en hebben op die leeftijd al een idee van hoe hun leven er zal uitzien. In Vlaanderen bevallen vrouwen met een universitair diploma gemiddeld op 30-jarige leeftijd van hun eerste kind. Het algemene gemiddelde ligt dan weer op 28,8 jaar. Kinderen krijgen boven de 35 jaar blijft echter risicovol, niet alleen voor het lichaam, maar het wordt ook moeilijker om zwanger te worden." 

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet