Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Na New Hampshire: "Sanders en Buttigieg zijn goed op dreef, Biden en Warren mogen stilaan inpakken"

wo 12 feb. - 7:31

Bernie Sanders (78) heeft de Democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire gewonnen. Hij eindigde nipt voor Pete Buttigieg. Maar de weg naar de presidentsverkiezingen van november is nog lang. Begin maart is er alvast de belangrijke horde van Super Tuesday. Correspondent Björn Soenens maakt een balans op na twee voorverkiezingen
© AFP

"Het was een nagelbijter", zegt correspondent Björn Soenens over de primary in New Hampshire. "Eerst lag Bernie Sanders een procent of 3 voor, maar dat minderde alsmaar. Uiteindelijk won hij. Hij is ook de voorspelde winnaar. Mocht Sanders niet gewonnen hebben, dan zou dat twijfel hebben losgeweekt in zijn campagne. Zijn supporters keken angstvallig toe bij de resultaten."

Volgens Soenens vindt Sanders zich ook de winnaar van de voorverkiezingen in Iowa vorige week. Die draaiden grandioos in de soep. Buttigieg won toen erg nipt van Sanders, met een piepkleine 0,09 procent winst. Er waren onregelmatigheden bij de telling en de nationale partijleiding vroeg om een hertelling. De plaatselijke Democraten in Iowa gingen daar niet op in "tenzij een kandidaat erom vraagt". En dat is niet het geval.

Sanders liet in zijn overwinningstoespraak in New Hampshire duidelijk vallen dat hij in Iowa had gewonnen. "Strikt genomen klopt dat: hij haalde een paar duizend stemmen meer, maar hij haalde minder afgevaardigden", duidt Soenens.

Nu er twee voorverkiezingen achter de rug zijn, ziet Soenens alvast twee kandidaten "die goed op dreef zijn": Sanders en de veel jongere Buttigieg (38). Maar er is ook een derde "winnaar". "New Hampshire heeft altijd een verrassing en dat was deze keer Amy Klobuchar, de senator uit Minnesota", aldus Soenens.

Wat met de mindere Warren en Biden?

Twee namen die de verwachtingen niet kunnen inlossen, blijken Elizabeth Warren en Joe Biden te zijn. Zij bleven in New Hampshire onder de 10 procent.

"Warren mag stilaan beginnen denken over hoe uit ze uit deze race kan stappen. Ze krijgt geen stuwkracht mee, ze wint niet, ze zit niet in de top 3. Warren zit op hetzelfde terrein van Bernie Sanders die door veel supporters als the original wordt beschouwd, zijnde de échte progressief. Vergeet niet dat Warren in 2016 aanhanger was van Hillary Clinton. Het zou kunnen dat Warren de twee volgende voorverkiezingen afwacht, die in Nevada en South Carolina. Als ze daar het verschil niet kan maken, zou ze uit de race kunnen stappen."

Elke serieuze waarnemer vindt dat Joe Biden stilaan mag beginnen inpakken

In New Hampshire gaven Andrew Yang en Michael Bennett het op. Er schieten nog negen Democratische kandidaten over. "En er zullen er wellicht nog afhaken. Joe Biden, tja, die heeft opnieuw zeer zwaar ontgoocheld met een vijfde plaats. Amper 8 procent van de stemmen. Biden was al vertrokken voor de avond voorbij was en heeft gereageerd vanuit South Carolina met de woorden "Ik ben hier om er lang in te blijven, het is pas begonnen". Maar elke serieuze waarnemer vindt dat hij stilaan mag beginnen inpakken."

Meer weten? Lees de integrale analyse van Björn Soenens op vrtnws.be

Beluister het gesprek met Björn Soenens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet