Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Na twee jaar moeten studenten van KU Leuven op alle eerstejaarsvakken geslaagd zijn

do 27 feb. - 11:01

Vanaf academiejaar 2021-2022 moeten studenten van de KU Leuven binnen de twee jaar op alle vakken uit het eerste jaar slagen. "We willen opnieuw ritme en discipline in het studietraject krijgen", aldus rector Luc Sels in 'De Ochtend'. De Leuvense studentenraad reageert met enige bezorgdheid.
© Siska Gremmelprez (Belga)

Vanaf het academiejaar 2021-2022 moeten studenten van de KU Leuven binnen de twee jaar voor alle vakken uit het eerste jaar slagen. Volgens de universiteit komt die maatregel er om een betere studievoortgang te verzekeren.

We willen opnieuw ritme en discipline in het studietraject krijgen

Rector Luc Sels licht het probleem in 'De Ochtend' toe: "De laatste tien jaar zien we aan alle universiteiten dat alsmaar minder studenten slagen op alle vakken in het eerste jaar. Er is meer uitval naar andere vormen van onderwijs, en we zien ook dat de groep toeneemt die langer dan de voorziene drie jaar over zijn bachelordiploma doet. We willen ingrijpen door opnieuw ritme en discipline in het studietraject te krijgen."

Wat als een student na twee jaar niet geslaagd is op eerstejaarsvakken?

Het is intussen niet meer de bedoeling dat studenten die na twee jaar niet geslaagd zijn voor alle eerstejaarsvakken, zich niet meer kunnen inschrijven aan de universiteit. Dat voorstel lag eerst wel op tafel, maar de studentenraad protesteerde tegen zo'n harde maatregelen: "Uitsluiting van de universiteit zou faalangst in de hand kunnen werken", vertelt Lotte Delemarre, voorzitter van de studentenraad van de KU Leuven.

Heroriënteren naar een andere richting is de meest waarschijnlijke uitkomst

Wat wél een mogelijk scenario is, is dat die studenten zich niet meer kunnen inschrijven voor dezelfde, of een gelijkaardige richting. "Heroriënteren naar een andere richting is de meest waarschijnlijke uitkomst," bevestigt Sels, "maar we zijn nog niet volledig rond met de besluitvorming."

Lotte Delemarre van de studentenraad uit voorzichtig haar bezorgheid: "Studenten komen na het eerste jaar voor een moeilijke keuze te staan. Als ze na het eerste jaar enkele vakken opnieuw moeten doen, hebben ze twee opties. Nemen ze de vakken mee naar het tweede jaar, met het risico dat ze tevergeefs in de opleiding blijven? Of veranderen ze meteen na het eerste jaar, uit angst dat ze een jaar later toch nog geweigerd zullen worden?"

Deliberatie terug bij KU Leuven

Een andere maatregel die de studie-efficiëntie zou moeten verhogen, is een gewijzigde deliberatiemethode. Nu kunnen studenten in alle bachelorjaren zélf beslissen of ze een vak waar ze een klein tekort op behalen, willen delibereren of niet. Dat wordt binnen twee schooljaren anders voor de vakken in het eerste jaar: "De universiteit neemt het initiatief terug in handen", vertelt Sels.

Met deze maatregel zou een bijkomende 12 procent van de eerstejaars met een propere lei aan het tweede jaar kunnen beginnen

"Studenten durven de tekorten vaak niet wegwerken in het eerste jaar, omdat ze die optie dan verliezen voor vakken in latere jaren", legt hij uit. "Dat is risicovol, want als je niet op die eerstejaarsvakken slaagt, haal je geen diploma en heb je toch jaren gestudeerd."

"Nu neemt de universiteit het beslissingsrecht over om kleine tekorten kwijt te schelden in het eerste jaar. Zo zou een bijkomende 12 procent van onze eerstejaars met een propere lei aan het tweede jaar kunnen beginnen", besluit Sels.

Beluister het gesprek met Luc Sels in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet