Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

Narcisme en hoe ermee om te gaan

wo 8 mei - 10:00

Leven we in een narcistische wereld? Eddie Brummelman is ontwikkelingspsycholoog aan de Universiteit van Amsterdam en vindt dat we onze kinderen al te vaak als narcisten opvoeden terwijl we ze eigenlijk vooral zelfwaardering willen bijbrengen. Brummelman heeft net een boek uit over narcisme: ‘Bewonder mij!’ (uitg. Nieuwezijds). Want daar zijn narcisten voortdurend naar op zoek, naar de bewondering van anderen. Met stress en andere problemen als gevolg.
Narcissus

Ook Martin Appelo is psycholoog en schreef een boek over narcisme: ‘Een spiegel voor narcisten’. Hij schrijft daarin ook over zichzelf. Want Martin Appelo is zelf een narcist, al heeft hij inmiddels een manier gevonden om zijn eigen narcisme te hanteren. In een TED-talk van TEDx Groningen vertelt hij over de eerste keer dat hij besefte een narcist te zijn, en hoe hij het daarmee zichzelf maar vooral zijn omgeving bepaald niet makkelijk maakte.

Hét bekendste verhaal waarin narcisme een hoofdrol speelt is allicht The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde. Literatuurwetenschapper Elke D’Hoker zet het verhaal in zijn context.

Schrijver/perfomer Vitalski is een zelfverklaarde narcist. Hij legt uit waarom hij dat een goede zaak vindt.

Er zijn flink wat bekende narcisten.  Vincent Byloo geeft een overzicht.

Samenleven met narcist is aartsmoeilijk. Zolang je je onderdanig opstelt en je schikt in die rol kan het, maar anders is het een leeg leven. Een getuigenis. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet