Nathalie Basteyns en Els Ampe in de rolstoel door Brussel: "Dan zit je daar in de metro als de lift niet tot boven gaat"
vr 23 sep. - 1:04

Al is regisseur nog niet de slechtste job voor iemand in een rolstoel. "Je kan zitten en je mag commanderen". Heeft ze al filmprojecten niet kunnen doen omdat ze in een rolstoel zit? "Een actiefilm in de bergen zou moeilijk zijn, maar al wat ik wil doen, kan ik doen."
Wat Nathalie wel dwarszit? Veel rolstoelgebruikers komen niet meer buiten, omdat het gewoon niet lukt. Ze ondervindt zelf elke dag in Brussel hoe lastig het is. De meeste trottoirs zijn een hindernis, om van kasseien nog te zwijgen. "Als ik over kinderkopjes moet rijden, kan ik mezelf daarna vol Voltaren smeren."
Een historisch stadscentrum kan je natuurlijk niet veranderen, maar bij nieuwe infrastructuur kan je wel rekening houden met de minder mobiele medemens. Bovendien kan Nathalie door haar rolstoel amper nog de tram of de metro nemen in Brussel. Terwijl dat in Barcelona wél lukt, ze was er onlangs domweg gelukkig omdat ze nog eens in een tram kon zitten.
Op konthoogte heb je soms een franke teut nodig
BEL10 zette daarom Brussels schepen van mobiliteit Els Ampe in een rolstoel, en stuurde haar door stad. Zo kon ze aan den lijve ondervinden wat er beter moet.
Els Ampe probeerde haar rolstoelparcours zo 'onafhankelijk mogelijk' af te leggen. Maar al in de metro kon ze niet anders dan naar beneden gedragen worden omdat de lift maar tot -1 ging. Ampe kreeg ook te kampen met onverwachte hindernissen zoals kabelgoten, en ook geld afhalen bleek een probleem. "In een rolstoel zit je inderdaad op konthoogte", bevestigt Nathalie Basteyns, "je moet soms echt een franke teut opzetten, of mensen kijken letterlijk over je heen."
Werk aan de winkel dus voor de schepen. Al doet ze wel al een en ander: "Vóór we met de stad een heraangelegde weg opleveren, vragen we standaard aan een vereniging van rolstoelgberuikers wat er nog aan schort. We betalen de aannemer niet voor dat in orde is."
Nathalie zou schepen Ampe toch willen vragen om eerst en vooral het openbaar vervoer aan te pakken. Ampe geeft alvast toe dat er meer liften moeten komen, "want eigenlijk zouden alle stations bereikbaar moeten zijn voor rolstoelgebruikers."

Nathalie Basteyns en Els Ampe