Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Nederland gaat stemmen met de hand optellen uit vrees voor hacking

do 2 feb. - 5:22

Bij de parlementsverkiezingen op 15 maart in Nederland zullen de stemmen van de verschillende bureaus uit voorzorg met de hand opgeteld worden. De software waarmee dit normaal gebeurt, zal niet gebruikt worden uit vrees voor hackers. Dat heeft de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk vandaag bekendgemaakt.
Nederland gaat stemmen met de hand optellen uit vrees voor hacking

De afgelopen dagen waren er al berichten in de media over mogelijke problemen met de software. De bevoegde Kiesraad zou al in 2011 zijn gewaarschuwd dat hackers de uitslag zouden kunnen beïnvloeden.

In Nederland wordt er nog met potlood en papier gestemd en de stembiljetten worden in de bureaus met de hand geteld, dus daar zijn er geen problemen. Nadien worden de resultaten echter op USB-sticks gezet en uiteindelijk in computers ingeladen, en daar kunnen er problemen optreden. Het softwareprogramma dat de aangeleverde uitslagen nadien optelt, zou kwetsbaar zijn voor hacking, in het bijzonder als de software geïnstalleerd is op verouderde computers.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk heeft nu gereageerd op de mediaberichten en meegedeeld dat de overheid beslist heeft om het programma niet te gebruiken. Minister Plasterk en de Kiesraad zeggen dat er na de verkiezingen geen enkele twijfel mag bestaan over de uitslag.

Later deze maand komen er bijeenkomsten voor gemeenten om te bespreken hoe men nu precies zal moeten werken.

Volgens de minister zal het niet langer duren voor de uitslag bekend is. Voor de uitslag bekend gemaakt wordt, moeten er ook nu al een aantal wettelijke eisen nageleefd worden. Waarnemers denken dat de uitslag mogelijk toch wel pas later op de avond beschikbaar zullen zijn.

 
 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet