Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nederlandse Anjet Daanje wint Libris Literatuurprijs voor 'Het lied van ooievaar en dromedaris'

niet te missen

di 9 mei - 7:04

De Libris Literatuurprijs gaat naar de Nederlandse schrijfster Anjet Daanje, voor haar 'Het lied van ooievaar en dromedaris'. Aan de onderscheiding voor het beste Nederlandstalige fictieboek van het afgelopen jaar hangt een cheque van 50.000 euro. "Unaniem koos de jury voor een roman van internationale allure die grens- én genreoverschrijdend is", zo staat er in het juryrapport.
Anjet Daanje

Winnares Anjet Daanje - die Anjet den Boer heet - schrijft al 30 jaar romans onder de familienaam van haar moeder. Ze heeft ook al een pak scenario's geschreven voor kortfils en series. Haar boek 'Het lied van ooievaar en dromedaris' is een klepper van 656 bladzijden en gaat over het leven na de dood van het overleden hoofdpersonage Eliza May Drayden.

Met de Libris Literatuurprijs haalt Daanje haar tweede grote literaire onderscheiding binnen voor dit boek, nadat ze ook al de Boekenbon Literatuurprijs won. Dat is de voormalige AKO Literatuurprijs voor fictie en non-fictie. Als winnaar van de Libris Literatuurprijs krijgt Daanje een bronzen legpenning en een cheque van 50.000 euro.

Het verhaal van 'Het lied van ooievaar en dromedaris' start in 1847 en doorkruist in elf hoofdstukken met elf verschillende vertellers een lange periode van meerdere eeuwen tot in de huidige tijd. Lezers leren Eliza May kennen via de verhalen die ze zelf geschreven heeft en verhalen van mensen die haar gekend hebben.

Een ongeëvenaard literair bouwwerk

De vijfkoppige jury van de Libris Literatuurprijs is "diep onder de indruk" van het winnende boek. "Slechts één keer in de zoveel tijd komt er een Nederlandstalige roman voorbij die alle kwalificaties in zich heeft om uitzonderlijk te zijn", zo schrijven ze in hun rapport.

"Unaniem koos de jury daarom voor een roman van internationale allure die grens- én genreoverschrijdend is. Een boek dat, zoals Kafka ooit zei: "als een bijl het bewustzijn splijt". Dat ernstig en speels is, analytisch en toch romantisch, dat antwoorden zoekt op levensvragen én een ode aan de verbeelding is."

Het regent complimenten, zowel over de inhoud als de opbouw van het winnende boek. "De jury was diep onder de indruk van deze roman: een ongeëvenaard literair bouwwerk van 650 pagina’s (...) Gaandeweg breidt Daanje haar literaire spectrum uit. Ze flirt met de gothic novel en het postmodernisme en verwerkt steeds terugkerende symbolen in achtereenvolgende vertellingen, geschriften en observaties die zich over ruim honderdvijftig jaar uitspreiden."

"Anjet Daanje is een auteur die de publiciteit niet zoekt, maar die juist mijdt. Die liever schrijft dan praat. Die communiceert via haar werk en zo haar lezers aanspoort om te graven en te duiden. "Het lied van ooievaar en dromedaris" omvat alles wat excellente literatuur te bieden heeft", aldus de jury.

Zin in een uitgebreide bespreking van het 'Het lied van de ooievaar en dromedaris'? Annelies Moons en Joris Hessels doken in het boek voor de podcast van 'Leesba(aa)r'. Luisteren naar de podcast 'Leesba(a)r' via VRT MAX.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet