Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Nederlandse regering-Rutte III neemt ontslag na schandaal over kindertoeslagen

vr 15 jan. - 19:00

Zoals verwacht is de Nederlandse regering gevallen. Premier Mark Rutte heeft het ontslag van zijn regering aangeboden aan koning Willem-Alexander. De zogenoemde "toeslagenaffaire", waarbij hoge ambtenaren zonder reden de premies voor kinderopvang van 26.000 gezinnen hadden geschrapt, deed het kabinet in zijn voegen kraken. Over twee maanden zouden er hoe dan ook verkiezingen zijn gekomen.
© Thierry Roge (Belga)

In zijn persconferentie erkende premier Mark Rutte (VVD) dat de regering de verantwoordelijkheid draagt voor de verschrikkelijke manier waarop met de betrokken ouders is omgegaan. Duizenden mensen is groot onrecht aangedaan, luidde het.

Onschuldige mensen zijn gecriminaliseerd, hun levens zijn verwoest en de Kamer is daarover onjuist en onvolledig geïnformeerd

— Premier Mark Rutte

Hij zei dat hij daarom het ontslag van de regering heeft aangeboden bij de koning. Het ontslagnemende kabinet zal echter blijven doen wat nodig is in het belang van Nederland en dat houdt de strijd tegen de coronapandemie en de sociale en maatschappelijke steunmaatregelen in, beloofde Rutte. Dat is dan wel zonder minister van Economie en partijgenoot Eric Wiebes die de regering meteen verlaat.

Premier Rutte maakt zich sterk dat de betrokken ouders snel een compensatie zullen krijgen -hij noemde een bedrag van 30.000 euro dat nog voor mei betaald zou worden- en hij wil ook voorkomen dat er in de toekomst nog dergelijke zaken zouden gebeuren. Wie recht heeft op meer, zal dat later krijgen, maar daarover was Rutte iets vager.

Anders dan sommige andere politici trekt Rutte echter zijn kandidatuur voor het lijsttrekkersschap (en dus mogelijk toekomstig premierschap) niet in. Dat is aan de partij en aan de kiezer om daarover te oordelen, zei hij. Volgens de peilingen zou zijn VVD het goed doen in de verkiezingen en bestaat de kans dat hij nadien een nieuwe regering kan vormen.

Het is aan de partij en aan de kiezers om daarover te oordelen

— Premier Rutte over zijn lijsttrekkerschap bij de volgende verkiezingen

De regering was vandaag bijeengekomen om haar eigen lot te bepalen. Aanleiding voor de crisis is een "vernietigend rapport" over de toeslagenaffaire. De voorbije jaren -en ook onder de vorige regering met sociaaldemocraten- werden duizenden gezinnen onterecht gedwongen om toeslagen van de overheid terug te betalen, terwijl ze daar recht op hadden. Veel van die mensen belandden in de armoede.

De derde regering van de liberaal Mark Rutte bestaat uit zijn eigen VVD, het christendemocratische CDA, D66 en de conservatief-religieuze ChristenUnie. Ze was aan de macht sinds oktober 2017. De regering maakte zich eerder sterk dat ze ook ontslagnemend nog altijd de nodige coronamaatregelen kan treffen. Het schandaal vond overigens ook voor een deel plaats onder de vorige regering Rutte II, die met de VVD en de sociaaldemocratische PvdA.

Beluister het gesprek met Mark Lievisse Adriaanse in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet