Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Touché

"Negeer de stem van 17.000 leerlingen en je krijgt teleurgestelde jongeren"

zo 12 feb. - 14:15

Jong, enthousiast en een groot maatschappelijk hart. Zo kan Ergys Brocaj het best omschreven worden. Hij was één van de tien jongerenambassadeurs die Hilde Crevits mocht adviseren in het eindtermendebat. "Taboes moeten we bannen, die houden onze maatschappelijke ontwikkeling tegen."
"Negeer de stem van 17000 leerlingen en je krijgt teleurgestelde jongeren"

Minister van onderwijs Hilde Crevits liet met het project Van Lerens Belang jongeren mee debatteren over de eindtermen in het onderwijs. Via tien ambassadeurs - waaronder Ergys - gaven in totaal 17000 scholieren hun mening over wat ze op school zouden moeten leren.

“Jongeren snakken naar verdraagzaamheid en solidariteit. Ze zien veel onverdraagzaamheid op het nieuws, ook racisme en discriminatie, en stellen zich de vraag of al die miserie echt nodig is. Ze willen meer in aanraking komen met andere culturen en religies en willen bijvoorbeeld verstaan waarom een moslima een hoofddoek draagt.” Verder willen jongeren ook gezond leren leven en willen ze weten hoe ze mentaal in evenwicht kunnen blijven. “Er is een enorme werkdruk en prestatiedruk. Ze moeten hun schoolwerk combineren met hobby’s en ouders verwachten hoge punten. Daar komt een stress uit voort met als gevolg depressies en burn-outs. Ik wil dat veel bespreekbaarder maken. Ook seksuele opvoeding is erg verouderd. We leren nog steeds hetzelfde als vroeger waarbij de leerkracht een bundeltje uitdeelt en er een toets volgt. Er zijn meer sociale fenomenen zoals porno en ik wil vooral correcte informatie. Jongeren hebben daar recht op.”

“Aan de onderwijshervorming is een groot participatieproject vooraf gegaan, maar er is te weinig rekening gehouden met de mening van scholieren, ouders en leerkrachten. Er is gepleit voor de afschaffing van aso, tso, bso, kso maar dat is er niet gekomen. Als je meningen vraagt, moet je er ook rekening mee houden, anders vraag je ze beter niet. Ook over het eindtermendebat – dat nauw aan mijn hart ligt – maak ik me zorgen. 17000 scholieren hebben moeite gedaan, nagedacht en een subliem rapport voorgelegd aan de commissie onderwijs. Ik wil tegen die leden van de commissie en aan minister Crevits zeggen: hou daar zeker rekening mee. Als je de stem van 17000 scholieren negeert, dan zijn dat teleurgestelde jongeren. Jongeren die merken dat hun stem niet meer telt, die misschien niet meer geloven in de politiek en het onderwijs omdat het geen onderwijs voor hen is, maar meer onderwijs voor politici zelf.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet