Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Olympische Ochtend

De Olympische Ochtend

New Yorkse gouverneur wil niet opstappen na metoo-schanaal: "Beschamend voor Democratische partij"

do 5 aug. - 5:38

De gouverneur van de Amerikaanse staat New York, Andrew Cuomo, ligt meer en meer onder vuur. Uit een gerechtelijk onderzoek blijkt dat hij herhaaldelijk vrouwen heeft lastiggevallen. Veel kopstukken van de Democratische Partij waartoe hij behoort, hebben gevraagd dat hij ontslag zou nemen. Volgens VS-correspondent Michiel Vos heeft Cuomo geen politieke toekomst meer, maar weigert hij voorlopig om op te stappen. Dat brengt de Democratische partij in een lastig parket.
cuomo

Het onderzoek naar Cuomo kwam er nadat eerder dit jaar 11 verschillende vrouwen hem beschuligd hadden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Volgens een rapport van de procureur-generaal van de staat New York is de gouverneur zwaar over de schreef gegaan. Zelf ontkent hij alle aantijgingen.

President Joe Biden en Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, hebben gevraagd aan Cuomo dat hij opstapt. Ook Chuck Schumer, de invloedrijke Democratische fractievoorzitter in de Senaat, en Kirsten Gillibrand, Democratisch senator voor de staat New York, willen dat hij ontslag neemt als gouverneur.

Een bom

"Het onderzoek is ingeslagen als een bom in politiek New York", zegt Michiel Vos, die naast journalist ook de schoonzoon is van Nancy Pelosi. "Het brengt hem volgens velen in een situatie die onhoudbaar is."

Het onderzoek zelf heeft geen juridische gevolgen, zoals een veroordeling, maar in navolging lopen er nu wel verschillende criminele onderzoeken naar Cuomo. Een of meerdere van de vrouwen kan ook nog een burgerlijke rechtszaak aanspannen. "Hij kan ook afgezet worden via een "impeachment"-procedure. Dat is een vrij ingewikkelde procedure via het parlement van de staat New York. Dat wordt niet vaak gedaan", zegt Vos in 'De Ochtend'.

Vechter

Cuomo zelf lijkt voorlopig niet van plan om ontslag te nemen, terwijl veel van zijn partijgenoten daar wel op aansturen. "Cuomo is een machtige man. Hij is al aan zijn derde termijn toe als gouverneur en maakte veel indruk met de aanpak van de coronapandemie in New York. Hij werd ook genoemd als mogelijke presidentskandidaat. Het is dus wel opmerkelijk dat nu het hele New Yorkse Democratische establishment zich tegen hem uitspreekt."

Het lijkt erop dat hij in een parallel universum leeft

— VS-correspondent Michiel Vos over de New-Yorkse gouverneur Andrew Cuomo

Toch buigt Cuomo voorlopig niet voor de druk. "Het lijkt erop dat hij in een parallel universum leeft waarin alles wat de vrouwen zeggen niet waar lijkt te zijn", zegt Vos. Hij verschuilt zich ook achter het feit dat hij van Italiaanse afkomst is. "Hij zegt dan: ik raak mensen aan, ik knuffel mensen, ik strijk ze wel eens over het haar of de arm. Ik ben immers Italiaan. Zo ga ik met mensen om. Hij liet ook een videomontage zien van andere politici die ook knuffelen, aan elkaar zitten, elkaar over de bol aaien. Waarmee hij wil zeggen dat hij een gewoon politicus is."

"Cuomo is iemand die keihard vecht. Dat is ook een deel van het probleem. Het rapport heeft het over een cultuur binnen zijn regering die geen enkele disloyaliteit aan hem toestaat."

Metoo

"Dit is vervelend voor de Democraten. Het is een metoo-verhaal dat niet over Trump gaat, die alles van zich afsloeg. Het gaat over een eigen politiek talent, een gouverneur, niet de eerste de beste, die weigert om op te geven. En dat zit veel Democraten dwars. Zij zijn toch de partij die schoon schip maakt als dit soort aantijgingen naar voren komen. Dit is beschamend en raar."

Dit is beschamend en raar voor de Democraten

— VS-correspondent Michiel Vos

Het ziet ernaar uit dat Cuomo ook zijn broer zal meeslepen in zijn val. "Zijn broer Chris is journalist voor CNN. Hij heeft de gouverneur vaak in de show gehad in prime time en heeft hem ook jarenlang geholpen met zijn PR en communicatie. Vele mensen vinden dat ook Chris zijn baan moet verliezen. Ze zeggen: hij wist ervan, hij heeft geholpen in de communicatiewinkel van zijn broer, de gouverneur. Ze vinden dat CNN zich belachelijk maakt als het de journalist aan boord houdt."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Beluister het gesprek met correspondent Michiel Vos uit 'De Ochtend'.

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet