Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

New Yorkse rabbijnen bezorgd over eetstoornissen

do 14 apr. - 18:10

Dit opmerkelijk gegeven lazen we in de New York Times. Er blijkt zich namelijk een golf van anorexia en andere eetstoornissen voor te doen onder jonge meisjes in de joods orthodoxe gemeenschappen. Ook uit Israelisch onderzoek blijkt dat eetstoornissen meer voorkomen bij Joodse dan bij Arabische meisjes.

Dat zou te maken hebben met de enorme druk waaronder die meisjes staan.  Het is namelijk niet ongebruikelijk dat ultra-orthodoxe joodse ouders een huwelijksmakelaar - 'matchmaker' -  inschakelen om potentiële aanstaanden en hun familie te screenen. Het wenselijke antwoord op de vraag 'kledingmaat?' schijnt 'extra small' te zijn.

Orthodoxe joodse meisjes trouwen jong en beginnen vroeg aan kinderen. Vaak zijn zij de kostwinner, opdat hun echtgenoot zich volledig toelegt op de studie van de joodse godsdienst. Door zichzelf uit te hongeren stoppen deze meisjes hun menstruatiecyclus en biologische klok.

Het is een vicieuze cirkel, want als bekend raakt dat dit probleem zich in de familie voordoet, hypothekeert dat de kansen op de huwelijksmarkt. Ook die van de broers en zussen van het meisje. Daardoor zijn eetstoornissen niet bespreekbaar in de joods-orthodoxe gemeenschap, en dus ook niet behandelbaar. Met alle tragische gevolgen vandien.

De nu 24-jarige Naomi Feigenbaum (foto) leefde jaren op een beetje cornflakes en kauwgum. Ze was dodelijk mager toen een rabbi haar bezocht. Die gebood om niet meer kosjer te eten, en ook op sabbath een behandeling te volgen in een eetstoorniskliniek. Toen pas besefte ze hoe erg het met haar was gesteld. Ze beschreef haar strijd en herstel in het boek One Life: Hope, Healing and Inspiration on the Path to Recovery from Eating Disorders.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet