Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"Nieuw longvirus kan worden overgedragen van mens op mens", zegt Chinese expert

ma 20 jan. - 22:59

Het nieuwe Chinese longvirus kan worden overgedragen van mens op mens. Dat heeft een Chinese expert bevestigd op de staatstelevisie. In China zijn intussen al meer dan 200 mensen besmet met de onbekende variant van het coronavirus dat een longziekte veroorzaakt. Ook medische hulpverleners zijn besmet geraakt. Er is ook een derde dodelijk slachtoffer gevallen.
© AFP

De Chinese expert die het team leidt dat het mysterieuze nieuwe virus onderzoekt, heeft op de Chinese staatstelevisie bevestigd dat het virus overdraagbaar is van mens op mens.

Twee mensen in Zuid-China hebben de ziekte gekregen door contact met familieleden, zegt de wetenschapper, die in 2003 ook betrokken bij de evaluatie van de omvang van de SARS-epidemie. Hij zei dat ook medische hulpverleners intussen geïnfecteerd zijn geraakt.

In China zijn intussen 218 besmettingen gesignaleerd. De meeste in Wuhan, een stad met 11 miljoen inwoners en een belangrijk transitpunt voor verplaatsingen binnen China.

In Peking bleken, voor het eerst, twee personen besmet met de ziekte en ook in de stad Shenzen, die tegen Hongkong aanschurkt, werd het virus bij iemand vastgesteld. Die drie mensen hadden recentelijk ook Wuhan bezocht.

"Het leven en de gezondheid van de bevolking moet absolute prioriteit krijgen en de verspreiding van het virus moet resoluut worden tegengehouden", verklaarde de Chinese president Xi Jinping eerder vandaag.

Buitenland

In het buitenland neemt intussen de onrust toe nadat eerst ook in Japan en Thailand en nu pas ook in Zuid-Korea gevallen van het virus zijn opdoken. In dat laatste land gaat het om 35-jarige vrouw die van Wuhan kwam. Ze werd op de luchthaven van Incheon in quarantaine geplaatst omdat ze symptomen als hoge koorts vertoonde.

Verschillende luchthavens in buurlanden van China hebben extra koortscontroles ingevoerd voor reizigers en in een aantal Amerikaanse luchthavens gelden sinds vrijdag maatregelen om de verspreiding tegen te gaan.

SARS

In China zelf zijn geen reisbeperkingen opgelegd. Op 25 januari wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd, en rond die periode reizen honderden miljoenen Chinezen traditioneel terug naar huis.

De ziekte is een nieuwe variant van het coronavirus. De aandoeningen die daaruit volgen, kunnen variëren van een gewone verkoudheid tot ernstige ziektes, zoals het SARS- en MERS-virus. Gevreesd wordt dat dit nieuwe virus SARS-proporties kan aannemen - in 2002 en 2003 kwamen door SARS 650 mensen om in China en Hongkong.

We moeten ons geen zorgen maken. Dit wordt van nabij opgevolgd en er is veel kennis over hoe we dit moeten indijken

— Steven Callens, professor infectieziekten aan het UZ Gent

"Toch lijkt het erop dat dit virus minder erg is dan SARS en MERS", zegt Steven Callens, professor infectieziekten aan het UZ Gent, in 'De Ochtend'. "Het aantal slachtoffers ligt lager en het vermoeden heerst dat het veel moeilijker kan worden overgedragen van mens tot mens."

Callens benadrukt dat de wereld veel beter voorbereid is op zulke situaties dan 20 jaar geleden. "We moeten ons geen zorgen maken. Dit wordt van nabij opgevolgd en er is veel kennis over hoe we dit moeten indijken."

De wetenschap is ook veel verder gevorderd, ziet hij. "Bij SARS duurde het tot 2 maanden voor er een diagnostische test was. Nu is het virus nog geen maand bekend en is er al zo'n test voor ziekenhuizen in de buurt van luchthavens."

Beluister het gesprek met Steven Callens via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet