Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Nieuw standbeeld van Stalin in Oekraïne

wo 9 nov. - 18:56

Nieuw standbeeld van Stalin in Oekraïne

In de stad Zaporizhzhya in het zuidoosten van Oekraïne heeft de regionale afdeling van de communistische partij maandag een nieuw standbeeld van Jozef Stalin onthuld. Enfin, het gaat om de reconstructie van een beeld dat Oekraïnse nationalisten op 28 december vorig jaar onthoofd hadden, en met oudjaar helemaal opgeblazen. Het stond er sinds 5 mei.

Het nieuwe beeld staat nu in een glazen cabine en er staat ook een hek. Naar verluidt waren er 1500 mensen aanwezig bij de inhuldiging.

"Met dit standbeeld wil Zaporizhzhya Stalin eren voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van ons land en de bevrijding van de nazi's", zei parlementslid Aleksey Baburin.


Ter herinnering: tijdens het regime van Stalin kwam in de jaren 1932-1933 in Oekraïne 1/5 van de bevolking (5 à 10 miljoenen mensen) om tijdens Holdomor-hongersnood. Dat was het hallucinante gevolg van de collectivisering van de landbouw.  De schattingen over het aantal mensen dat tijdens het bewind van Stalin een onnatuurlijke dood stierf gaan vanvan 20 tot 42,8 miljoen.

Vergeven en vergeten?

Lees en beluister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet