Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Nieuwe fase oorlog Oekraïne: "Rusland wil vijand blind, stom en doof maken"

wo 2 mrt. - 1:12

De Russische invasie in Oekraïne gaat een nieuwe fase in, die van de ‘softening’. Roger Housen, kolonel buiten dienst bij het Belgische leger, geeft uitleg.
De Russische invasie in Oekraïne gaat een nieuwe fase in, die van de ‘softening’. Roger Housen, kolonel buiten dienst bij het Belgische leger geeft uitleg.

Beluister het gesprek met Roger Housen in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Wat houdt die term in? De weerstand van de tegenstander wordt uitgehold, zegt Roger Housen. Met verschillende acties wil het Russische leger het Oekraïense verzet breken. “De herbevoorrading wordt bemoeilijkt en sleutelinstallaties zoals de televisietoren worden onder vuur genomen.” Zo maakt men de Oekraïners blind, stom en doof, aldus Housen.

Onvoorspelbaar en gevaarlijk 

De nieuwe militaire fase is onvoorspelbaar en gevaarlijk, zegt hij. Precisiebombardementen worden vervangen door tapijtbommen. De eerste terughoudendheid vervaagt, want de grote weerstand van het Oekraïense leger en de bevolking dwingen Rusland tot een andere strategie, benadrukt Housen.

Volgens Housen zijn twee opties mogelijk. Enerzijds kan Rusland een wurgactie organiseren. “Dus letterlijk uithongeren, maar de stad niet echt binnengaan.” Dat beleg is van lange duur, zegt Housen. “Maar zo vallen ook minder slachtoffers binnen de eigen troepen.”

De andere optie is sneller, maar eist meer slachtoffers: “Na een voorbereidend bombardement worden grote steden binnengevallen.” Een dergelijke actie leidt tot vervreemding bij de bevolking, zegt Housen. “Een stad gaan zuiveren, is de horror.”

Beluister het gesprek met Roger Housen in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Lees ook 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet