Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Nieuwe nummerplaten beginnen binnenkort met '2', maar 2-KAK-123 en 2-NVA-123 mogen niet

wo 13 nov. - 22:55

Nog voor het einde van dit jaar zullen nieuwe nummerplaten beginnen met een '2'. Sinds 2010 begint elke nummerplaat met het cijfer 1, maar alle toegestane combinaties zijn binnenkort opgebruikt.
© Jonas Hamers (Belga)

In 2010 werd in België een nieuw systeem ingevoerd voor nummerplaten. Sindsdien beginnen alle nummerplaten die worden uitgereikt met een '1'. De eerste "Europese nummerplaat" werd uitgereikt aan de Responsible Young Drivers, een organisatie die zich inzet voor veiliger verkeer.

Een nummerplaat bestaat sindsdien uit het cijfer 1, gevolgd door drie letters en drie cijfers. Maar alle combinaties zijn op, daarom zullen nieuwe nummerplaten nog voor het einde van dit jaar beginnen met het cijfer 2. De eerste nummerplaat zal '2-AAA-001' zijn.

Niet alle combinaties toegelaten

Met drie letters en drie cijfers kan je in principe meer dan 17 miljoen verschillende combinaties maken. Toch zijn er in België op dit moment "slechts" 5,8 miljoen personenwagens ingeschreven.

Er zijn echter heel wat combinaties niet toegelaten. Schunnige woorden bijvoorbeeld, zoals 'kak', 'pis', 'kut' of 'lul'. Maar combinaties die doen denken aan politieke partijen worden nooit uitgereikt. 'NVA', 'VLD' of 'SPA' zal je dus niet snel op een nummerplaat zien.

Hoeveel combinaties kunnen nog?

Als alle toegestane combinaties met een '2' zijn opgebruikt, gaan we verder naar de '3' enzovoort. De laatste nummerplaat volgens het huidige systeem zal '7-999-ZZZ' zijn. Het cijfer '8' is gereserveerd voor internationale nummerplaten, '9' werd gebruikt voor gepersonaliseerde nummerplaten.

Beluister het gesprek met VRT-journalist Nico Cardone via Radio 1 Select. (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet