Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Nieuwscolumnist Bert Wagendorp heeft genoeg van het nieuws

ma 6 feb. - 16:01

Bert Wagendorp, columnist voor De Volkskrant, geeft toe dat hij lijdt aan 'news fatigue'. Kortweg heeft hij genoeg van de dagelijkse stroom van Trump-feiten die van Amerika naar Europa komen. Een kwalijke ontwikkeling voor een nieuwscolumnist... Hoelang voor we allemaal an 'news fatigue' leijden?
'news fatigue'

Een nieuwsjunkie met een overdosis

Voor zijn job is Bert Wagendorp dagelijks met nieuws bezig. Voor iemand die zichzelf beschrijft als een nieuwsjunkie is dat natuurlijk geweldig. Maar de laatste tijd kijkt hij met steeds meer afkeer naar de niet-aflatende stroom aan nieuws. Vooral dan het nieuws van over de Atlantische Oceaan. Wagendorp omschrijft het als 'news fatigue':

"Het is het gevoel dat je genoeg hebt van een bepaald soort nieuws, waar je verder vrij machteloos tegenover staat."

Zelf omschrijft Wagendorp zich als een nieuwsjunkie met een overdosis. Hij stelt zich dan ook vaak de vraag hoe hij geëngageerd kan blijven en kan blijven reageren op de niet-aflatende stroom van Trump-nieuws.

Ook de reacties

Het is niet alleen het nieuws van Trump zelf waar Wagendorp genoeg van heeft, maar ook alle reacties er op. Want van zodra Trump ook maar het kleinste nieuwtje de wereld in stuurt, springt iedereen er op. Maar kunnen de media Trumps uithalen dan zomaar links laten liggen? 

"Dat gaat natuulijk niet, maar in mijn column pleit ik wel voor iets wat in de VS 'slow journalism' heet. Het is aan de journalistiek om een selectie te maken en die aan te bieden, dat is zo van oudsher."

Elke vorm van macht heeft een tegenkracht nodig, ook Trump.

Voor Wagendorp ligt de taak van de media erin om niet meteen op alles te springen wat Donald Trump de wereld in Tweet, maar wel om eerst na te gaan wat er wel of niet juist is en dan pas te reageren.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet