Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Nog geen Europese eensgezindheid rond hoge energieprijzen

vr 22 okt. - 4:39

De staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten zijn het nog niet eens over wat de Europese Unie op langere termijn kan doen tegen hoge energieprijzen. Dat bleek donderdag na afloop van de eerste dag van een top in Brussel; waar ze ongeveer vijf uur over de huidige piek van de energieprijzen hebben gepraat.
Europese vlag

Op korte termijn zijn de lidstaten het best geplaatst om maatregelen te nemen om de energiefactuur voor gezinnen en bedrijven te verlichten. Daarover was iedereen het eens. Over de langere termijn lopen de meningen onder de lidstaten echter sterk uiteen. Landen als Duitsland hameren op een goede marktwerking, terwijl Spanje en co pleiten voor structurele maatregelen op Europees niveau om de gasprijs onder controle te houden.

In hun slotconclusies vragen de leiders aan de Europese Commissie en de vakministers om na te denken over maatregelen "die bijdragen aan energie die betaalbaar is voor gezinnen en bedrijven, de veerkracht van het Europese energiesysteem en de interne energiemarkt versterkt, bevoorradingszekerheid biedt en de transitie naar klimaatneutraliteit ondersteunt,  rekening houdend met de diversiteit en specificiteit van de situaties in de lidstaten."

"We kijken naar mechanismen om grote prijsschommelingen beter onder controle te krijgen", zei onze premier Alexander De Croo. Er wordt onder meer gekeken naar meer gemeenschappelijke opslagcapaciteit van gas. Daarbij moet het volgens de eerste minister niet enkel om gas gaan, maar ook om koolstofdioxide en waterstof. De Croo beklemtoonde tenslotte dat de discussie over de hoge energieprijzen het Europese klimaatbeleid niet in gevaar mag brengen.

Aan de Commissie en de Europese waakhond voor de financiële markten ESMA vragen de regeringsleiders voorts om het functioneren van de gas- en elektriciteitsmarkten en de handel in CO2-uitstootrechten van naderbij te bestuderen. "Vervolgens moet de Commissie beoordelen of bepaald handelsgedrag verdere regelgevende actie vereist", luidt het.

De ontslagnemende Tsjechische premier Andrej Babis had van de verwijzing naar de CO2-rechten een punt gemaakt. Landen als Tsjechië en Polen houden speculatie en stijgende CO2-prijzen mee verantwoordelijk voor de huidige hausse van de prijzen. Volgens de Commissie is de C02-handel echter maar voor een vijfde van de prijsstijging verantwoordelijk. Ook heeft ze naar eigen zeggen geen bewijzen van grootschalige speculatie op die markt.

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet