Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Nog nooit raakten zoveel Afghanen zo snel aan het werk in Vlaanderen

vr 19 aug. - 5:14

Het aantal mensen van Afghaanse origine dat snel werk vindt in Vlaanderen is sterk gestegen de afgelopen jaren. Dat blijkt uit cijfers van VDAB. Bijna de helft van de Afghaanse werkzoekenden vond dit jaar binnen het half jaar werk, in 2020 was dat nog maar iets meer dan een derde. Vooral kortgeschoolden gaan snel aan de slag.
Mensen

Mensen met een migratieachtergrond blijven moeilijkheden hebben om op de arbeidsmarkt te geraken, maar vinden steeds sneller een job. Vooral mensen van Afghaanse origine, die sinds de overname van de taliban het overgrote deel uitmaken van mensen die in ons land asiel aanvragen, raken sneller aan de bak. 

Uit cijfers die VRT NWS opvroeg, blijkt dat mensen van Afghaanse origine die zich aanmelden bij VDAB in 48 procent van de gevallen binnen een half jaar werk vinden. Na een jaar is dat 55 procent en na anderhalf jaar 59 procent. Die cijfers zijn sterk toegenomen sinds 2015, toen ging het om respectievelijk 28, 42 en 52 procent. Sinds 2015 schreven zich in totaal al meer dan 11.000 personen van Afghaanse origine in bij VDAB.

Bij werkzoekenden met een migratieachtergrond in het algemeen ziet VDAB dezelfde trend. 41 procent vindt werk binnen de 6 maanden, in 2017 was dat nog maar 29 procent. Dat percentage ligt bij alle werkzoekenden samen nog steeds hoger, maar is de afgelopen jaren minder snel gestegen.

Meer vacatures

Vooral de krapte op de arbeidsmarkt speelt een grote rol in die evolutie. Op dit moment telt VDAB meer dan 85.000 openstaande vacatures, uitzonderlijk hoge cijfers. "Werkgevers leggen hun diploma- en taalvereisten daardoor lager en dan komen mensen met een migratieachtergrond sneller in beeld als geschikte kandidaat. Sollicitanten moeten niet meer per se alle competenties wat betreft taal en technische vaardigheden hebben op het moment van aanwerving", zegt Dries Lens, die aan de UA onderzoek deed naar mensen met een migratieachtergrond op de Vlaamse arbeidsmarkt.

Sinds de vluchtelingencrisis zet VDAB ook extra in op mensen met een migratieachtergrond. "We zorgen voor veel persoonlijkere begeleiding en daardoor een snellere doorstroom naar werk. Ook taalcoaching, zelfs op de werkvloer, is belangrijk", zegt Adel Mouchalleh van VDAB.

Waarom Afghanen sneller dan andere werkzoekenden met een migratieachtergrond een job vinden, valt moeilijk te verklaren volgens Lens. "Het zou bijvoorbeeld kunnen meespelen dat Afghanen vaak jonger en alleenstaand zijn in vergelijking met andere nationaliteiten. Maar er is meer onderzoek nodig om dat te analyseren."

Kortgeschoolden sneller aan het werk

"Wat het meest verrast aan deze cijfers is dat kortgeschoolden met een migratieachtergrond sneller aan het werk gaan dan hooggeschoolden", zegt Lens. Van de kortgeschoolde Afghanen bij VDAB heeft 52 procent binnen de 6 maanden werk, bij hooggeschoolden is dat maar 31 procent.

"Een mogelijke verklaring is dat kortgeschoolden nu sneller werk vinden in het algemeen. Er is een grote vraag naar kortgeschoolde arbeidskrachten, dat zie je ook aan de lijst met knelpuntberoepen. Daarnaast mikken hooggeschoolde werkzoekenden met een migratieachtergrond mogelijk hoger, waardoor het voor hen langer duurt om een job te vinden. Ze volgen vaker langere taalopleidingen en de erkenning van diploma's neemt ook veel tijd in beslag."

Lens waarschuwt wel om op basis van deze cijfers geen grote conclusies te trekken over de positie van mensen met een migratieachtergrond op onze arbeidsmarkt op lange termijn. "We weten te weinig over naar welke specifieke jobs ze uitstromen en hoe stabiel die jobs zijn. Vluchtelingen werken vaker dan andere migranten in laagbetaalde en elementaire beroepen, en met tijdelijke contracten. We weten niet precies of en hoe snel ze hun werk terug verliezen. En dat is net de grote uitdaging: mensen met een migratieachtergrond duurzaam integreren op de arbeidsmarkt", zegt Lens.

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet