Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Nooit was de Vlaamse regering zo vrouwelijk: ontdek hier alle nieuwe ministers 

Vandaag 8:00

Straks legt de nieuwe Vlaamse regering de eed af. Ondertussen zijn de 9 leden van Diependaele I allemaal bekend. Maak via dit handige overzicht kennis met de nieuwe ministers.
de nieuwe Vlaamse regering
© VRT

Matthias Diependaele - Economie en Industrie

Diependaele staat de komende 5 jaar aan het hoofd van de Vlaamse regering. De kersverse minister-president heeft al een lange staat van dienst binnen de N-VA. Op zijn 29e geraakte hij voor het eerst verkozen in het Vlaams Parlement, waar hij het snel tot fractieleider schopte. De partij beloonde hem in 2019 met een ministerpost, Diependaele was afgelopen regeerperiode minister van Begroting en Wonen. Bart De Wever duidde hem in juni enigszins verrassend aan als Vlaams formateur, morgen legt hij de eed af als minister-president.

De minister-president heeft in de eerste plaats als taak om de ploeg ministers te leiden en het gezicht van de regering te zijn. Diependaele is de 3e minister-president op rij voor N-VA. Geert Bourgeois (2014-2019) en Jan Jambon (2019-2024) kwamen niet echt uit de verf als leiders en volgden zichzelf daarom niet op. Kan Diependaele de verwachtingen wel inlossen?

Matthias Diependaele

Hilde Crevits - Binnenlands bestuur en Integratie

Hilde Crevits is de meest ervaren politica van de nieuwe regering. Sinds 2007 is ze onafgebroken aan de slag als Vlaams minister. Ze was doorheen de jaren onder andere bevoegd voor Onderwijs, Mobiliteit, Welzijn, Economie en Landbouw. De West-Vlaamse is al jaren een sterkhouder van CD&V en geeft Vlaanderen als viceminister-president al 10 jaar mee vorm.

Crevits is de komende vijf jaar bevoegd voor Binnenlands Bestuur, Integratie en Inburgering en Samenleving. Domeinen die nooit eerder onder haar bevoegdheid vielen. Ze zal onder andere het beleid uitvoeren dat te maken heeft met de gemeenten en provincies. Haar partij hamert erg op het belang van het lokale en het platteland.

Hilde Crevits

Ben Weyts - Financiën en Begroting

Ben Weyts is voor de 3e keer op rij Vlaams minister. Afgelopen regeerperiode was hij bevoegd voor Onderwijs. Hij volgt zichzelf dus niet op. De afgelopen jaren beet hij zijn tanden stuk op het lerarentekort en de achteruitgang van de kwaliteit van het Vlaams onderwijs. Weyts verloor veel voorkeurstemmen in vergelijking met 5 jaar geleden, maar de partij rekent op zijn ervaring.

Weyts moet toezicht houden op de begroting, een belangrijk domein voor de N-VA. Het doel is om over 3 jaar een Vlaamse begroting in evenwicht te hebben. Weyts blijft ook viceminister-president.

Ben Weyts

Melissa Depraetere - Wonen en Energie

Depraetere is het jongste lid van Diepdaele I. De 32-jarige West-Vlaamse was nooit eerder minister maar maakte zich afgelopen jaren onmisbaar bij Vooruit. Ze was een sterkhouder in het federaal parlement. Toen Conner Rousseau ontslag nam als voorzitter na zijn racistische uitspraken, moest Depraetere onverwacht de partij leiden. Ze zette opnieuw een stap achteruit toen Rousseau zijn comeback maakte. Nu wordt ze voor het eerst minister en viceminister-president.

Depraetere krijgt onder meer de bevoegdheden Wonen. De socialisten hopen via die post een ander beleid te voeren met betrekking tot sociale woningen dan Diependaele, die in de vorige regering bevoegd was voor Wonen. Depraetere krijgt ook de post Klimaat en Energie. Ze zal dus verantwoordelijk zijn voor de versoepelde renovatieplicht en de Vlaamse klimaatdoelstellingen.

Melissa Depraetere

Jo Brouns - Landbouw en Omgeving

Brouns volgt zichzelf op als minister van Landbouw. Hij werd in 2022 minister, toen zijn partijgenoot Wouter Beke ontslag nam uit de Vlaamse regering. Brouns is al meer dan 10 jaar burgemeester maar heeft in vergelijking met zijn collega’s minder jaren op de teller in de nationale politiek. Pas 5 jaar geleden maakte hij zijn intrede in het Vlaams Parlement.

Brouns blijft niet alleen minister van Landbouw, hij krijgt er ook de bevoegdheid Omgeving bij. Dat departement houdt onder meer milieu en vergunningenbeleid in. Afgelopen regeerperiode zaten die bevoegdheden niet bij dezelfde minister. Dat zorgde toen voor hoogspanning - in de eerste plaats over het stikstofdossier - tussen Brouns en Demir, die minister van Omgeving was. Met die twee domeinen samen zal Brouns dus meer slagkracht krijgen binnen de regering.

Jo Brouns

Caroline Gennez - Welzijn en Cultuur

Gennez draait al meer dan 20 jaar mee in de nationale politiek. In 2004 zetelde ze voor het eerst als Vlaams Parlementslid. Tussen 2007 en 2011 was ze voorzitter van wat toen nog de sp.a heette. Daarna verdween Gennez wat naar de achtergond, maar sinds enkele jaren zit ze opnieuw in de cockpit van de partij. Sinds 2022 was ze minister van Ontwikkelingssamenwerking in de federale regering.

Als minister van Welzijn krijgt Gennez een belangrijke post. De bevoegdheid was 20 jaar in handen van de CD&V, voor het eerst gaat ze naar de socialisten. Gennez zal onder meer verantwoordelijk zijn voor het beteugelen van de crisis in de kinderopvang. De Vlaamse regering heeft ook de ambitie om de wachtlijsten in de zorg fors in te korten. Gennez is de komende 5 jaar met Cultuur ook bevoegd voor een ander belangrijk domein.

Caroline Gennez

Zuhal Demir - Onderwijs en Werk

Zuhal Demir volgt haar partijgenoot Ben Weyts op als minister van Onderwijs. Het Limburgse stemmenkanon van de N-VA was vorige legislatuur bevoegd voor Omgeving en liet zich vooral opmerken in het stikstofdossier. Ze kwam daarin lijnrecht tegenover de CD&V en minister Jo Brouns te staan. Daarvoor was ze vooral op het federale niveau actief, eerst als parlementslid en tussen 2017 en 2019 ook als staatssecretaris.

Onderwijs is de belangrijkste Vlaamse bevoegdheid. Bijna 30 procent van alle uitgaven van de overheid gaan naar dat domein. Er wachten Demir grote uitdagingen. Haar partij probeerde met Ben Weyts al het lerarentekort en de tanende kwaliteit van het onderwijs aan te pakken, maar resultaten blijven voorlopig uit. Volgens de partij is “de tanker” die onderwijs is al gekeerd, aan Demir om de ingeslagen weg verder te zetten.

Zuhal Demir

Annick De Ridder - Mobiliteit en Openbare Werken

De Ridder maakt haar debuut als minister. Ze zetelt al sinds 2004 in het Vlaams Parlement. Eerst voor de Open VLD, in 2013 maakte ze overstap naar de N-VA. De Ridder behoort ook tot de Antwerpse ploeg van De Wever, ze is er als schepen bevoegd voor de haven.

De Ridder wordt als minister van Mobiliteit de komende jaren onder meer verantwoordelijk voor De Lijn. Ze is ook bevoegd voor Openbare Werken. Als Antwerpse zal ze ongetwijfeld bijzondere aandacht hebben voor de werken aan Oosterweelverbinding, het grote mobiliteitsproject in Antwerpen dat de komende jaren de finale fase moet ingaan. Ook Sport behoort tot haar takenpakket.

Annick De Ridder

Cieltje Van Achter - Brussel en Media

Cieltje Van Achter is de minst bekende van de nieuwe Vlaamse ministers. Ze is ook de enige minister die niet mee aan tafel zat bij de onderhandelingen om de regering te vormen. Van Achter zetelt sinds 10 jaar in het Brussels Parlement. Daarvoor was ze actief als advocate en binnen de administratie van de Vlaamse overheid. In 2014 stapte ze in de politiek onder invloed van haar schoonvader, voormalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Van Achter zal bevoegd zijn voor alles wat met Brussel te maken heeft. Zoals de regels het voorschrijven gaat die bevoegdheid naar een Brusselaar. Net als haar voorganger Benjamin Dalle (CD&V) combineert ze die portefeuille met Media. Ze is zo onder meer verantwoordelijk voor de VRT.

Cieltje Van Achter

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet