Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Noorderlicht zaait tweedracht

di 15 nov. - 18:44

De finnen zijn begonnen. Enfin, de Finse toeristische dienst heeft een prachtig filmpje over het noorderlicht in Fins lapland op youtube gepost. Dat filmpje is intussen al meer dan 400.000 keer bekeken.

Toen gingen alsmaar meer Noren morren dat de Finnen hùn noorderlicht proberen te stelen. Per-Arne Tuftin, toerismedirecteur van de overheidsinstelling Inovasjon Norge zei aan de krant Nordlys: "Vi kan ikke sitte stille og se på at finnene forsøker å ta en større del av nordlysmakedet". Vrij vertaald: "We kunnen niet stilzitten en toekijken hoe de Finnen een flink deel van de noorderlichtkoek proberen in te pikken". Hij voegde eraan toe dat de Noren in deze niet zullen versagen. "Het Noorderlicht is van óns. Noorwegen is en blijft het beste land ter wereld om dit geweldige natuurfenomeen te ervaren".

Mervi Holmen van de Finse toeristische dienst vindt dat zijn landgenoten beter gebruik moeten maken van de aanwezigheid van het Noorderlicht,  al is het in Finland wat minder dan in Noorwegen. In de Noorse stad Tromsø is het verschijnsel (plaatje) in de winter in 80 à 90 % van de onbewolkte nachten te zien. In Kilpisjärvi in Finland is dat maar in 75 % van de nachten het geval.

Het lijkt misschien een akkefietje in het licht - sorry! - van  de klimaatverandering, de nucleaire proliferatie of de bevolkingsexplosie in het zuiden. Maar het noorderlicht is de enige reden waarom - veelal Aziatische - toeristen in de wintermaanden naar het Europese hoge noorden reizen.

"Jullie hebben trouwens de kerstman al geclaimd!" klonk het nog aan Noorse zijde.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet