Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

#weetikveel

Notaris Katrien Champagne: "En toen at hij het testament op"

vr 11 mrt. - 3:00

Wie moet waarom bij een notaris langskomen? Met andere woorden: wat doet een notaris allemaal? En hoe doet hij of zij dat? Waarom moet dat taalgebruik steeds zo wollig en uitgebreid? Katrien Champagne, notaris in Linter, geeft duiding.
Katrien Champagne

Mijn cliënteel is enorm uiteenlopend, vertelt Katrien Champagne. Haar diverse klantenbestand zorgt voor een aanpak die telkens een tikje verschilt: “Ik pas me aan. Mensen die voor een 5de maal een huis kopen, krijgen een ander advies dan zij die dat voor de 1ste keer doen.” Klanten die de materie niet helemaal begrijpen, stelt ze geen complexe oplossing voor.

Aartsmoeilijk taalgebruik 

Wie er aktes op naleest, raakt vaak verstrikt in het aartsmoeilijke taalgebruik. “Het is onbegrijpelijk en het is onze taak om dat uit te leggen”, zegt Champagne.

Bepaalde formuleringen en clausules blijven overeind, omdat ze net eventuele discussies uitsluiten. De aktes moeten waterdicht zijn, een  andere interpretatie mag niet mogelijk zijn, legt ze uit. “Maar het kan beter.”

Een goede notaris heeft mensenkennis 

Je kan bij een notaris aankloppen voor een resem zaken: ”Aankoop, krediet, schenking, huwelijkscontract, … “ Een eerste advies is altijd gratis, vertelt Champagne. “Het is onze taak om de mensen te beschermen. Ze moeten de gevolgen kennen van wat ze doen.”

Wanneer Champagne het zaakje niet vertrouwt, durft ze de klant ook te waarschuwen: “Bij iemand met een nieuwe partner, waarbij bepaalde dingen gepusht worden…” Schenkingen die onveilig zijn, weigert ze.

Het is onze taak om de mensen te beschermen

Een testament op een bierviltje 

We krijgen meer en meer vraag naar testamenten, vertelt Champagne. “Vaak mensen zonder kinderen.” Kan je je testament ook op een bierviltje neerpennen? “Ja. Het is geldig zolang het met de hand geschreven is, met een datum en een handtekening.”

Een testament is geldig zolang het met de hand geschreven is, met een datum en een handtekening

Ze herinnert zich een examenvraag: “Iemand had zijn testament neergeschreven op een heel klein papiertje. Hij onterfde zijn familie. De notaris las het testament voor. Er ontstond commotie en een familielid at het testament op. De notaris had toen een probleem…”

Een goede notaris zal nooit het testament op tafel laten liggen, en zeker niet het origineel, vertelt ze. “Misschien onder een glasplaat, wanneer dat geëist wordt.”

Meer weten? Beluister de aflevering van #weetikveel over de notaris via onze podcast

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet