Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Nozizwe Dube: "Stemrecht voor alle 16- en 17-jarigen"

za 28 mei - 10:02

Ook Nozizwe Dube, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, heeft een idee voor morgen. Waarom geven we jongeren van 16 en 17 geen stemrecht? Dat heeft tal van voordelen.
Nozizwe Dube

Mijn idee voor morgen: stemrecht voor 16- en 17 jarigen

Ik zou graag zien dat de leeftijd waarop je mag gaan stemmen omlaag getrokken wordt naar 16. Als 16- en 17-jarigen stemrecht krijgen, en dus de kans hebben om mee te beslissen wie er aan de macht komt, zal dat volgens mij verschillende positieve gevolgen hebben.

Stemrecht voor jongeren zal scholen aanzetten meer aandacht te besteden aan maatschappelijke en politieke vorming.

Het zal politici misschien doen beseffen dat ze meer rekening moeten houden met de mening van jongeren, en zal het jongerenthema’s op de politieke agenda dwingen.

Ten slotte zou stemrecht vanaf 16 er voor zorgen dat politieke kwesties op maat van de jongeren vertaald worden, wat dan weer de interesse bij jongeren zal aanwakkeren.

Ik ben voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. Dat maakt dat ik vaak samenzit met politici en goed opvolg wat er reilt en zeilt binnen de politiek. Ik verwacht niet dat alle jongeren in Vlaanderen dezelfde interesses hebben als ik. En ik begrijp dat veel jongeren helemaal niet geïnteresseerd zijn in politiek.

Maar ik heb wel van dichtbij kunnen zien hoeveel invloed de beslissingen die beleidsmakers nemen, op de maatschappij hebben. Zéker op kinderen en jongeren. Van de leeftijd waarop je mag drinken, de toestand van de fietspaden in je gemeente, wat je leert op de schoolbanken, tot hoeveel centen jeugdbewegingen krijgen en alles daartussen: allemaal politiek. En toch worden we nauwelijks ingelicht over die impact.

Ik ben ervan overtuigd dat jongeren zelf kunnen beslissen of ze willen gaan stemmen

Ik zie elke dag jongeren met straffe ideeën en meningen. Die jongeren zou ik graag een echte stem geven.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet