Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

NTGent op zoek naar teruggekeerde Syriëstrijders: “Het gaat niet over het rechtvaardigen van terroristische aanslagen"

wo 14 mrt. - 7:20

“Het toneelhuis NTGent zoekt teruggekeerde Syriëstrijders voor een voorstelling over het Lam Gods” Dat meldt 'De Morgen' vandaag. NTGent wil het beroemde schilderij het Lam Gods omvormen tot een theaterstuk en is daarom op zoek naar gewone Gentenaars, onder wie ook "mensen die strijden voor hun geloof". “Maar het gaat niet over het rechtvaardigen van terroristische aanslagen” reageert Steven Heene in “De Ochtend”.
“Het valt niet uit te sluiten dat de voorstelling choqueert, maar het is geen uitgangspunt” zegt Steven Heene

“We willen een vertaalslag maken van het beroemde schilderij naar vandaag” zegt Steven Heene, artistiek coördinator van het NTGent in De Ochtend. “Het is een heel prachtig schilderij, en we maken die vertaling omdat we denken dat het relevant is. Omdat sommige dingen niet zoveel veranderd zijn, of net heel erg veranderd zijn.”

NTGent zoekt dus een Adam en een Eva, een Kaïn en een Abel, een rechter, en inderdaad ook: mensen die strijden voor hun geloof. “Dat kan een overtuigd katholiek zijn, maar dat kan ook iemand zijn met een andere religie, zoals de islam. Vandaar de spectaculaire kop in de kranten dat we IS-strijders zoeken” zegt Heene.

Nochtans liegt hun oproep er niet om. Op ntgent.be lezen we:  “U vecht voor uw overtuigingen? Voor God? Draagt u graag uw overtuigingen uit? U hebt gevochten voor IS, of bent strijdvaardig voor andere religies?”

“Het gaat niet over het rechtvaardigen van terroristische aanslagen, maar over geloof en wat je daarvoor wilt doen” reageert Heene. “Het is een open oproep.”

Bedoeling is dat die mensen ook echt een plek krijgen op de scène.  Maar eerst volgt nog een gesprek. “Het wordt geregisseerd, het is geen vrij podium.”

Toch vindt strafpleiter John Maes dat NTGent een risico neemt: "De vraag is natuurlijk wat er op dat podium verkondigd gaat worden. Vanaf het ogenblik dat zo iemand aanzet tot een misdrijf heb je natuurlijk wel een probleem. Je kan niet alles onder het laken van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de kunstenaar stoppen".

Reclamestunt?

De voorstelling kan misschien confronterend zijn, zegt Heene, maar de vertaalslag blijft voor hem prioritair: “Het valt niet uit te sluiten dat de voorstelling choqueert, maar het is geen uitgangspunt.” 

In ieder geval: qua reclamestunt kan het wel tellen.  Heene geeft toe dat hij niet “vies is van aandacht”, maar beseft ook dat het mes aan twee kanten snijdt: “We gaan ook mensen afschrikken door zulke berichtgeving.”

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) heeft vragen bij het initiatief van NTGent: "Ik denk dat de insteek die het gezelschap aan deze voorstelling wil geven hun volste recht is. Maar een Syriëstrijder zal door de politie in de boeien geslagen worden, alvorens hij eender wat op dat podium zal doen. Ik kan de strafwet natuurlijk niet naast me neerleggen".

De voorstelling komt er in het najaar. Voorlopig hebben zich nog geen teruggekeerde Syriëstrijders aangemeld.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet