Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Oefening baart kunst en de afgelopen weken heb ik geoefend met getalenteerde journalisten, waarvoor dank"

vr 15 nov. - 0:42

Belgodyssee? Dat zijn zeven duo’s van laatstejaarsstudenten (de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig) die twee weken lang samenwerken aan radioreportages en artikels (voor de geschreven pers en online).
"Oefening baart kunst en de afgelopen weken heb ik geoefend met getalenteerde journalisten, waarvoor dank"

Hoe heeft  Candice Domingo het hele Belgodyssee-gebeuren beleefd? Haar verslag:

Wat heb ik het de voorbije twee weken naar mijn zin gehad tijdens het maken televisie, radio en een artikel voor print. Dit jaar ben ik een van de gelukkige kandidaten van de journalistieke wedstrijd Belgodyssee, dat georganiseerd wordt door het Prins Filipfonds, in samenwerking met onder meer de VRT en RTBF. Ik kon het niet geloven dat ik een van de laureaten ben uit de vele inzendingen, maar meedoen aan Belgodyssee is alles behalve stilzitten. 

Eva Seker, een 24-jarige Brusselaar, is mijn partner gedurende de wedstrijd. We vlogen er meteen in en begonnen te brainstormen over verschillende positieve initiatieven in de strijd tegen klimaatverandering. Met boordevol ideeën en goede moed gingen naar de briefing op de redactie van de RTBF. Hier bespraken we onze thema´s met VRT jongerenadviseur Kathy Lindekens en journalist Olivier Nederlandt. Het thema stedelijke schapenhouderij werd goedgekeurd en daarna belden we meteen schapenhouders om een afspraak vast te leggen. 

Ons eerste interview was met schapenherder David D´Hondt, die in hartje Brussel meerdere weides heeft met Zwartblesschapen. Dit is een rustig ras dat gemakkelijk omgaat met mensen en zich thuis voelt in de stad. Dankzij de organisatie BoerenBruxselPaysans, dat inzet op duurzame landbouw beschikt de schapenherder over grond. We wilden meer te weten komen over het pilootproject en spraken daarom af met coördinator Catherine Fierens. 

De dag erna gingen we naar Mol om een Nederlandstalige schapenhouder te interviewen. Toeval of niet beide schapenhouders hebben dezelfde achternaam, namelijk D´Hondt. Maarten is de coördinator van Kemp vzw, een dienstverlenend landbouwbedrijf dat zo´n 1.600 Kempische heideschapen telt. Een 40-tal klanten schakelen de hulp in van Kempische heideschapen om hun groen te begrazen in plaats van grasmaaiers. Zo dragen ondernemingen ook hun steentje bij aan het milieu, en verlagen ze tegelijkertijd hun CO2-uitstoot. De dieren staan in weer en wind paraat om klusjes uit te voeren. Eva en ik bezochten de schapen op hun missie in Geel, midden in een woonwijk, in de gietende regen. Op het einde van de dag waren we kletsnat en hadden we natte sokken, maar dat had geen invloed op ons humeur en doorzettingsvermogen. 

Elke dag stond er iets anders op het programma en op vrijdag vonden de opnames plaats van het radioprogramma ´Grandeur Nature´. Deze aflevering werd opgenomen in het Koning Boudewijnpark in Brussel. We werden hartelijk ontvangen door presentator Andrien Joveneau en zijn ploeg, waardoor we allebei ontspannen waren tijdens de opnames. Joveneau was heel alert tijdens het opnemen en pikte in op alles wat er gezegd werd en rondom ons gebeurde. Hij was letterlijk de ogen en de oren van de luisteraars, wat een professionaliteit! Mijn partner Eva en ik, mochten voor het deel dat op televisie uitgezonden wordt, Serge Kempeneers interviewen. Hij was als botanist nauw betrokken bij de oprichting van het park en was jarenlang directeur van groene ruimtes bij Leefmilieu Brussel. 

Deze ervaring zal ik nooit vergeten, want ik heb immers twee dingen van mijn bucket list kunnen afvegen. Ten eerste heb ik een nationaal programma gepresenteerd als journalist, ten tweede ben ik voor de eerste keer op de radio te horen als gast. Tijdens Belgodyssee heb ik zoveel bijgeleerd over journalistiek, dit beroep leer je echt on the job. Begrijp me niet verkeerd een diploma Journalistiek is zeker een meerwaarde, maar zonder enige ervaring kom je niet ver. Oefening baart kunst en de afgelopen weken heb ik geoefend met getalenteerde journalisten en hiervoor dank.

Beluister de reportage van Candice Domingo:

Bekijk de foto's:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet