Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

"Of ik de wedstrijd nu win of niet, ik heb al gewonnen"

za 10 nov. - 4:30

"Dit waren ongetwijfeld de drukste weken uit mijn studietijd, maar tegelijkertijd ook de meest leerrijke". Victor Moonen blikt met veel enthousiasme terug op zijn Belgodyssee-avontuur: de wedstrijd waarin jonge Franstalige en Nederlandstalige studenten strijden om een betaalde stage bij de VRT en de RTBF.
Victor Moonen en Thomas Modave

"Een fantastische ervaring"

Toen ik op de selectiedag gekoppeld werd aan Thomas, had ik snel door dat dit een goede match zou worden. Hij had niet alleen bijzonder veel ideeën, onze interesses lagen duidelijk niet ver uiteen.

We overwogen verschillende opties en besloten uiteindelijk om te werken rond artikel 22 van het mensenrechtenverdrag. Dat zegt dat iedereen recht heeft op een sociale zekerheid. Een absoluut basisrecht in onze ogen, maar in de praktijk een recht dat niet voor iedereen geldt.

Een week om al je interviews te doen voor een korte reportage lijkt een zee van tijd. Tot je ervaart hoeveel tijd het kost om de geschikte gesprekspartners te vinden. Tientallen artsen, sociaal werkers, patiënten, ex-patiënten, patiëntenverenigingen en armoedeverenigingen hebben we opgebeld. Bijna altijd waren ze net met vakantie, of zouden ze nog wel iets laten weten.

De eerste dagen verliepen dan ook niet vlot, we kregen niemand vast die het zag zitten om een interview te geven en de hoop zakte me al in de schoenen. Gelukkig bleef mijn kompaan er steeds rustig onder, hij had er veel vertrouwen in dat alles goed zou komen. En hij kreeg gelijk, want door onafgebroken te telefoneren, vonden we uiteindelijk toch de gesprekspartners die we nodig hadden, waarna we heel het land doorkruisten om hen op te zoeken.

Dit waren ongetwijfeld de drukste weken uit mijn studietijd, maar tegelijkertijd ook de meest leerrijke. Door veertien dagen keihard te werken in een professionele omgeving, waarvoor veel dank aan de organisatie, steek je dingen op die op de schoolbanken nooit te leren zijn.

Of ik de wedstrijd nu win of niet, ik heb al gewonnen. Ik heb een fantastische ervaring achter de rug en ik heb geweldige mensen ontmoet. Dat pakken ze me in elk geval toch al niet meer af.

Beluister de reportage van Victor Moonen:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet