Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Bij Debecker

"Of vaccins werken, is geen kwestie van geloven: de feiten zijn er"

wo 20 feb. - 11:01

"Mazelen zijn in opmars door complottheorieën", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Nochtans is het geen kwestie van geloven in vaccins, want de feiten zijn er", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme.
"Of vaccins werken, is geen kwestie van geloven: de feiten zijn er"

De Wereldgezondheidsorganisatie telde in 2018 een dubbel aantal gevallen van de mazelen dan het jaar ervoor. In Vlaanderen is het percentage dat zich bewust niet laat vaccineren momenteel verwaarloosbaar, mede dankzij campagnes van Kind & Gezin en campagnes op scholen.

Twijfels

Toch zijn er wereldwijd steeds meer mensen die er bewust voor kiezen om zichzelf of hun kinderen niet te laten inenten tegen allerlei gevaarlijke ziektes, zoals de mazelen. Vaccinoloog Pierre Van Damme legt uit hoe dat komt: "er zijn mensen die hun vertrouwen in de overheid zijn kwijtgeraakt. Daarom geloven ze ook minder of niet in vaccins, omdat het de overheid is die mensen aanspoort om kinderen te laten vaccineren."

"Anderzijds heb je mensen die twijfelen of zo'n vaccinaties wel gezond zijn. Zij durven dan al eens zelf research te gaan doen op internet en stuiten dan op fake news waar hun twijfels bevestigd worden. Maar laat me een ding zeggen: of vaccins werken is geen kwestie van geloven, de feiten zijn er. Ze werken", zegt Van Damme resoluut.

Waarom belangrijk?

"Veel mensen twijfelen nu om hun kinderen te vaccineren, omdat ze denken dat een ziekte zoals de mazelen geen bedreiging meer vormt. Maar nog steeds sterft 1 op de 1.000 mensen aan de mazelen, terwijl we de ziekte kunnen uitroeien. Het is dus echt belangrijk dat mensen vaccineren, zodat we kinderziektes zoals polio, mazelen en kinkhoest kunnen uitroeien", zegt Van Damme.

Autisme

En wat met het hardnekkig verhaal dat vaccins allergieën, auto-immuunziekten en zelfs autisme zouden veroorzaken? "Dat cowboyverhaal is ontstaan na het onderzoek van een arts uit het Verenigd Koninkrijk, ondertussen 20 jaar geleden", zegt Pierre Van Damme. "Maar die arts is zijn licentie kwijtgespeeld, omdat zijn onderzoek vol onwaarheden zat. Je krijgt dus géén autisme van een vaccin."

Bekijk hier de uitzending:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet