Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De wereld van Sofie

Onderhandelen: de tips en tricks

ma 26 nov. - 9:31

In Gent en Antwerpen zijn ze nog niet “aan de nief patatjes” bij het bepalen van de nieuwe burgemeester en/of gemeenteraad, laat staan dat er al een bestuursakkoord is. In de federale regering is het dan weer onderhandelen geblazen om de plooien glad te strijken over het Belgische standpunt inzake het VN-“migratiepact”. In dat dossier lijkt de patstelling compleet. In de onderhandelingen over de Brexit kwam er het voorbije weekend wél vlot een akkoord tussen de 27 lidstaten en de UK.
Hoe onderhandelen

Maar we onderhandelen allemaal dagelijks. Met de kinderen, met je baas voor loonsopslag. En als je een dure aankoop overweegt zijn afdingskills ook altijd mooi meegenomen.

Hoe onderhandelt een toponderhandelaar en wat kunnen we van hem leren? Johan Verbeke heeft een lange staat van dienst. Hij onderhandelde onder andere voor België toen ons land in de VN-veiligheidsraad zetelde, en in 2008 in opdracht van toenmalig VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon. Nu is hij directeur van het Egmont-instituut in Brussel.

Onderhandelen bij de aankoop van een huis. Ook herkenbaar voor velen. Klopt het dat je je enthousiasme en grote interesse voor dat huis waar je het echt op gemunt hebt maar best weg stopt om een kans te maken op een goede deal? Reporter Herwig Verhovert nam de proef op de som bij immomakelaar Winston Schoeters.

In films en series zie je vaak tot de verbeelding sprekende onderhandelingen tussen politiemensen en gangsters. In Casa de Papel wordt inspecteur Murillo wel héél intiem met “el professore”. Hoe hard de fictie afwijkt van de realiteit, of niet, vragen we aan de Nederlandse onderhandelingsexpert Hans Slaman. Hij onderhandelde ooit 71 dagen om de bemanning van “De Pompei” vrij te krijgen die gekaapt werd door Somalische piraten.

Dichter bij huis en ons dagelijks leven staan de onderhandelingen die je dagelijks met je kinderen voert. Wat is de beste aanpak bij je kleuter van 2 die nog niet voor rede vatbaar blijkt? En bij adolescenten die ook een heel eigen agenda hebben die ver af staat van de jouwe als ouder? We vragen het aan psychologe Nina Mouton.

Hoe onderhandel je het best voor een een hoger loon? Meteen het gewenste loon noemen? Eerst zorgvuldig argumenten opbouwen waarom je dat verdient? En wat als er blijkbaar niets uit de brand gesleept kan worden? Wat doe je dan? Martin Euwema (Organisatiepsychologie Katholieke Universiteit Leuven) kent de tips en tricks.

Een overzicht van de plekken in België die cruciaal geweest zijn voor moeilijke onderhandelingen hoor je in een naar onze hand gezette “Vlaanderen Vakantieland” met Vincent Byloo.

Reporter Brecht Devoldere ging onderhandelen over de prijs van zijn krant - het was avond en het nieuws was tenslotte al oud - en van zijn kapbeurt - veel werk is daar niet aan met het weinige haar dat hem rest. Maar hij kwam van een kale reis thuis. Marketingexpert Gino Van Ossel weet over voor welke producten en in welke omstandigheden  je al dan niet kans maakt om iets van de prijs af te krijgen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet