Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Bij Debecker

"Ondersteun ook gezinnen die zelf hun kinderen willen opvoeden in plaats van alleen subsidies voor crèches te geven!"

wo 14 nov. - 12:19

"In het eerste levensjaar van een kind is de hechting super belangrijk. Er zijn maar een bepaald aantal personen waaraan kinderen zich kunnen hechten en ik zou liever hebben dat dat niet de verzorgsters in de crèche zijn. Ik vraag daarom aan de overheid om ook te investeren in gezinnen die zelf voor hun kinderen willen zorgen in plaats van alle subsidies te geven voor de kinderopvang."
"Steun ouders die hun kinderen zelf willen opvoeden!"

Het is de oproep van Jolien De Smet die een paar weken terug voor de derde keer mama werd. Ze wil haar zoontje liever niet naar de crèche sturen na de 9 weken verplichte moederschapsrust, omwille van de hechting en de band die ze met haar kind wil opbouwen."Ik heb heel wat onderzoeken gelezen die aantonen het essentieel is voor de hechting van het kind, dat het kind het eerste jaar in de thuisomgeving doorbrengt met maar een paar vaste verzorgers", zegt ze.

Jolien zegt ook dat iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt: "Als een moeder of vader zijn of haar kind na enkele weken naar een crèche wil sturen, dan is dat hun volste recht en ik heb daar geen problemen mee. Maar nu worden mensen die hun kinderen naar een crèche sturen, ondersteund terwijl mensen die langer thuis willen blijven om voor hun kroost te zorgen daar geen financiële ondersteuning bij krijgen. De overheid zou ons toch moeten zelf de keuze laten en beide keuzes ondersteunen?"

"Goeie band, ondanks crèche"

Veel luisteraars voelden zich aangesproken door het onderwerp. Zo was er luisteraar Christine Boudewijn die zich toch wat aangevallen voelde door de oproep van Jolien. "Praat ouders die ervoor kiezen om hun kind naar de crèche of opvang te brengen toch geen schuldgevoel aan! Mijn beide kinderen zijn vanaf ze 2 weken oud waren naar de opvang gegaan en ook vaak na school opgevangen door hun grootouders. En toch heb ik nu ze volwassen zijn een heel goeie band met hen. Dus er is niets mis met je kinderen naar de crèche sturen".

Onthaalmoeder Maxine McKenzie is ook voorstander van kinderen langer thuis te laten, "maar vindt er ook niets mis mee om kinderen al vroeg naar de opvang te sturen." Op die manier leert het kind ook al snel de opvang kennen en kan het zich hechten aan de onthaalmoeder. "En ik geloof niet dat de hechting met de ouders minder wordt, omdat ze ook gehecht raken aan een onthaalmoeder."

Geen exacte wetenschap

Ontwikkelingspsycholoog aan de KU Leuven Guy Bosmans zegt dat hechting inderdaad belangrijk is voor kinderen, maar dat er geen vast aantal mensen is waaraan een kind zich maar kan hechten. "In praktijk gaan we natuurlijk zien dat een kind zich maar aan een beperkt aantal mensen hecht, maar dat is omdat je om een band op te bouwen met iemand die persoon natuurlijk wel regelmatig moet zien." Het is dan ook geen exacte wetenschap of kinderen beter thuis worden opgevoed dan naar de opvang gaan.

Beluister hier de uitzending:

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet