Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Onderwijsvakbonden protesteren vandaag in Antwerpen, eerste van een reeks actiedagen

ma 6 mei - 10:00

De 3 onderwijsvakbonden starten vandaag in Antwerpen met een reeks actiedagen. De bonden zijn het niet eens met de voorstellen in een rapport over modern personeelsbeleid dat minister van Onderwijs Ben Weyts had besteld. Het onderwijs zal zeker hinder ondervinden van de staking. De scholen voorzien noodopvang of schakelen over op afstandsonderwijs. Na vandaag volgen er nog actiedagen, telkens in een andere provincie.
Ben Weyts
© Belga Image

De actie start vandaag in Antwerpen om 10 uur op het Operaplein. Het vakbondsfront (ACOD Onderwijs, COC en VSOA Onderwijs) verwacht er minstens 2.000 betogers. 

Het stedelijk basisonderwijs in Antwerpen zal zeker hinder ondervinden van de staking. "In de helft van de stedelijke basisscholen zal de kleuterafdeling of lagere afdeling gesloten zijn en op sommige plekken zal de school helemaal dicht blijven", zegt Sofie De Keyzer, woordvoerster van het stedelijk basisonderwijs Antwerpen. "Alle scholen voorzien noodopvang, meestal in de eigen school. In uitzonderlijke gevallen is dat op een school in de buurt."

Het christelijk onderwijzersverbond heeft niet opgeroepen tot een staking en in de katholieke basisscholen waar VRT NWS contact mee opnam, zal vrijwel niemand staken. 

In het Technisch Atheneum in Brasschaat zal dan weer zeker een 5e van de leraren mee staken. Daarom heeft de school beslist om afstandsonderwijs te organiseren. 

Leerkrachten vinden aanbevelingen "recepten uit het verleden"

De aanleiding voor de protestactie is een rapport dat door minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) besteld werd. De Commissie van Wijzen, onder leiding van Dirk Van Damme en Paul Yperman, werkte 70 voorstellen uit voor de professionalisering van het lerarenberoep. Bij de publicatie van het rapport in december, reageerden de vakbonden al kritisch.

ACOD Onderwijs, COC en VSOA Onderwijs hebben beslist om actie te voeren tegen de aanbevelingen. Ze doen die af als "fantasieën, ondoordachte maatregelen en recepten uit het verleden", die niet zullen helpen om het onderwijs "kwaliteitsvol en aantrekkelijk" te maken.

"De voorstellen van de Commissie van Wijzen zijn voor veel personeelsleden het tegenovergestelde van wat nodig is. De personeelsleden, de echte experten, worden opnieuw niet gehoord door de beleidsmakers. Met onze acties willen we onze leden en iedereen die zich daarbij wil aansluiten, de kans geven om die stem luider te laten klinken", luidt het.

Een van de voorstellen is bijvoorbeeld om voor leerkrachten een 38 uren-werkweek in te voeren. Maar dat zien zij niet zitten, zegt Koen Van Kerckhoven van de Christelijke Onderwijscentrale. "Het is een aanval op het huidige statuut, waardoor zij zich niet gerespecteerd voelen. Zij zijn niet van plan meer te werken voor hetzelfde loon om het lerarentekort op te lossen of om verlofstelsels te moeten inleveren terwijl dat ook aandacht vraagt in hun work-life-balance." 

Minister Weyts: "Stakers maken elk gesprek onmogelijk"

"Het is redelijk onuitgegeven dat men niet staakt tegen beleid, maar tegen beleidsaanbevelingen van een onafhankelijke commissie", reageert minister van Onderwijs Weyts. "De stakers maken op die manier elk gesprek onmogelijk. Je kan niet zeggen dat je openstaat voor een hervorming van de onderwijsorganisatie, als je dan bij de eerste aanzet tot debat in een kramp schiet. Wat is het volgende: staken tegen een idee, tegen een mening?"

Na de actie van vandaag in Antwerpen, volgen deze en volgende week nog acties in de andere provincies. Morgen protesteren de leerkrachten in Oostende (op het Sint-Petrus-en-Paulusplein om 10 uur), maandag 13 mei Leuven (op het Martelarenplein om 10 uur), Hasselt op dinsdag 14 mei op het Molenpoortplein (om 13 uur) en tot slot Gent op woensdag 15 mei in het Citadelpark om 10 uur.

Bron: VRT NWS en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet