Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Onduidelijk of tijdelijk staakt-het-vuren voor vandaag is, Israël beweert beelden te hebben van gijzelaars in Al Shifa-ziekenhuis

ma 20 nov. - 5:58

De Palestijnse radicale groepering Hamas zegt dat een tijdelijk staakt-het-vuren later vandaag ingaat, Israël ontkent dat. Het Israëlische leger heeft, na beelden van een meterslange tunnel onder het Al Shifa-ziekenhuis, nu ook een video verspreid van gijzelaars in het ziekenhuis. Geen enkel beeld is echter al onafhankelijk gecontroleerd.
Israëlische soldaten bij het Al Shifa-ziekenhuis.
© The New York Times

Onduidelijkheid over tijdelijk staakt-het-vuren

Het blijft voorlopig onduidelijk of het Israëlische leger en Hamas tijdelijk zullen stoppen met de gevechten in de Gazastrook. Een vertegenwoordiger van Hamas zou aan Jordaanse media verklaard hebben dat dat staakt-het-vuren vandaag in zou gaan en vijf dagen zou duren.

In ruil daarvoor zouden tientallen gijzelaars, die nog altijd door Hamas vastgehouden worden in de Gazastrook, vrijgelaten worden. Er zouden ook Palestijnen vrijgelaten worden, die in Israël in de gevangenis zitten. Maar vanuit Israël zelf wordt die verklaring intussen ontkend.

Zondag is er wel opnieuw een hulpkonvooi met drie tankwagens kunnen binnenrijden in de Gazastrook, met in totaal ongeveer 50.000 liter brandstof. De Israëlische regering laat sinds vrijdag weer brandstofleveringen toe. In totaal zouden er al acht vrachtwagens met 210.000 liter brandstof binnengereden zijn. Volgens de VN is dat te weinig, want die hoeveelheid is elke dag nodig. 

Israël: "Beelden van gijzelaars in Al Shifa-ziekenhuis"

Het Israëlische leger (IDF) heeft opnieuw een video verspreid van het Al Shifa-ziekenhuis waarin twee gijzelaars - een Nepalese en Thaise burger - te zien zouden zijn. Het leger beweert dat de bewakingsvideo dateert van 7 oktober (de dag van de ongeziene verrassingsaanval van Hamas) en de gijzelaars toen zijn binnengebracht door gewapende mannen. Een van de gijzelaars wordt bebloed op een brancard door het ziekenhuis gereden.

De video zou moeten aantonen dat het Al Shifa-ziekenhuis wel degelijk terroristen herbergt. De authenticiteit van de video kon niet onafhankelijk worden gecontroleerd.

Hamas noemt de beweringen over de twee gijzelaars "misleidend en vals". Gisteren gaf het leger ook een video vrij van een naar eigen zeggen 55 meter lange tunnel met terroristische infrastructuur onder het Al Shifa-ziekenhuis. Hamas ontkent tunnels of bunkers te hebben ondergebracht onder publieke infrastructuur, zoals een ziekenhuis.  

Het Israëlische leger staat onder (internationale) druk om zijn bewering te staven dat Hamas een commandocentrum heeft onder het immense ziekenhuiscomplex. Israëlische troepen bestormden vorige week het Al Shifa-ziekenhuis waar nog medisch personeel werkt en honderden patiënten liggen.

Minister Gennez roept op: "Open ook 2 andere grensovergangen in Gaza"

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) roept op om ook de twee grensovergangen van Gaza naar Israël te openen voor humanitaire hulp aan burgers. Momenteel gaat enkel de grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte, in Rafah, mondjesmaat open voor vrachtwagens met hulpgoederen. En dat is dus niet genoeg, zegt Gennez.

"We financieren vanuit België, binnen het VN-kader, voedsel, medicijnen en water. Maar dat moet wel ter plaatse geraken. Sinds een maand komen aan de grensovergang in Rafah een duizendtal vrachtwagens toe, maar tot voor 7 oktober kwamen daar tienduizend vrachtwagens aan.

"België heeft ook een aanbod gedaan om medisch materiaal te leveren via Rafah, zodat de weinige overgebleven ziekenhuizen in Gaza kunnen blijven werken. "Egypte moet daar nu "ja" op zeggen en pas dan kan dat materiaal verscheept worden." Gennez is stellig over de huidige situatie in Gaza: "Alle humanitaire principes worden hier geschonden. Daarom pleit België ervoor om een internationaal onderzoek te voeren naar alle mogelijke schendingen van internationaal recht en oorlogsrecht die nu mogelijk in Gaza plaatsvinden."

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet